thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 250 gramów śmietany kremówki
  • 250 gramów czekolady deserowej dobrej jakosci

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy kostki czekolady i rozdrabiamy 10sek. obr.6 . Odkladamy na bok

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy smietane i podgrzewamy 5 min temp.80° obr.2

  3. Dodajemy rozdrobiona czekolade i mieszamy 1min obroty 2/3

  4. Odstawiamy na chwile do wystygniecia , po czym do schlodzenia do lodowki na okolo 30minut.

     

  5. Nakladamy motylek i ubijamy 1-3 minuty obr.3

    Jesli zauwazamy ze sie nie ubija, ze ganasche jest za rzadka chlodzimy jeszcze troche.

     

Porady

Ganache mozna uzyc zarowno ubita jak i nie.

jesli chcemy polac nia ciasto nalezy zostawic nie ubita.

do tynkowania tortu nalezy sobie wyczuc ubicie. czesto sie zdarza ze ubijemy za bardzo i potem sie "kruszy" i zle sie tynkuje bo jest za twarda... wtedy po prostu miske z ganache wstawiam na chwile do mikrofali i podgrzewam kilka sekund potem mieszam. najlepsza konsystencja do ubijania to konsystencja miekkiego masla.

do dekorowania babeczek rekawem cukierniczym z koncowka "gwiazdka" musi byc odrobine gesciejsza, by trzymala "fason" ale tez nie ubita tak by sie dalo jej sie z rekawa wycisnac,

efekty jakie otrzymacie zaleza od jakosci czekolady. ja uzywam czekolady w duzych blokach specjalnej do wyrobiow cukierniczych. 

mozna uzyc pol na pol czyli pol deserowej i pol mlecznej , wazne zeby to byla czekolada a nie wyrob czekoladopodobny.

chcialam wstawic zdjecie otynkowanego tortu ale niestety po czyszczeniu pamieci wykasowalam, takze na zdjeciu tort otynkowany juz po udekorowaniu. te rozetki naookolo to ten sam ganache ktorym otynkowalam

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ganache do tynkowania tortow i dekoracji babeczek

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?