thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12h 20min
Czas całkowity
12h 20min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 02/12/21
zmieniono dnia: 02/12/21

Składniki

FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY

  • 4 porcje jajka
  • 3 porcje białka
  • sól
  • 50 g cukier, drobny
  • 300 g gorzka czekolada, co najmniej 52%, najlepiej 70%
  • 150 g śmietana, 36% tłuszczu, kremówka (nie gęsta)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozbij jajka i do jednej miseczki wrzuć żółtka i odstaw na bok, a wszystkie białka (czyli w sumie będziesz mieć 7 białek) przełóż do miski robota, załóż motylek – nastaw robota na 7 minut/obroty wstecz/prędkość 4
    ⚠ przy 5 minucie zdejmij miarkę i dorzucaj powoli cukier

    👉🏻
  2. Wyjmij białka z robota i przełóż do miski;

    miskę robota DOKŁADNIE UMYJ I OSUSZ (czekolada nie znosi nawet małej kropli wody💦!)

    👉🏻
  3. (JUŻ BEZ MOTYLKA)

    Do miski robota wrzuć pokruszoną czekoladę i zalej ją śmietaną kremówką; nastaw robota na 4 minuty/60°C/prędkość 2
    Upewnij się tylko, czy na ściankach robota nie zostały duże kawałki czekolady! Wszystko musi się dokładnie rozpuścić

    👉🏻
  4. Dodaj 4 żółtka i nastaw 20 sekund/prędkość 4

    👉🏻
  5. 1/4 ubitych białek dorzuć do mieszanki czekoladowej i nastaw na 30 sekund/obroty wstecz/prędkość 2

    👉🏻
  6. Z thermomiksa przelej teraz do miski z pozostałymi białkami całość masy czekoladowej i szpatułką silikonową delikatnie zamieszaj, aż do połączenia się składników

    👉🏻
  7. Przelej mus czekoladowy do małych koklików, albo miseczek, czy słoiczków

    👉🏻
  8. Odstaw na CONAJMNIEJ 12 godzin do lodówki


Porady

PRZECHOWYWANIE MUSU CZEKOLADOWEGO ❄


Ponieważ w musie zawarte są surowe żółtka , to przechowuj go maksymalnie do 48 godzin w lodówce! A ponieważ musisz odczekać 12 h, żeby odpowiednio stężał, to … niewiele Ci zostanie czasu na jego zjedzenie Ale to raczej nie jest problem


CO ZROBIĆ Z BIAŁEK
Mus czekoladowy jest super pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek. Użyjesz do niego 4 całych jaj oraz 3 białka dodatkowe.

Zajrzyj tutaj
aby poczytać o tym co zrobić z białek.

A tymczasem poczytaj sobie wpis o tym, co zrobić z żółtek

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: