thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
300 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Domowy deser Monte

  • 2 opakowania serka Bieluch naturalny
  • 40-50 g syropu klonowego lub miodu, wg uznania
  • 25 g orzechów laskowych
  • 5 g gorzkiego kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" odważamy 25 g orzechów laskowych, następnie rozdrabniamy je na proszek 15 sekund, obroty 10. Sproszkowane orzechy przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Myjemy i suszymy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek i dodajemy serek Bieluch wraz z syropem klonowym lub miodem. Zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Mieszamy 10 sekund, obroty 4, po czym zgarniamy serek ze ścianek Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na dno przy pomocy kopystki, po czym powtarzamy mieszanie za pomocą motylka - 10 sekund, obroty 4. Warstwę białą deseru przekładamy do pucharków.

  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy serek Bieluch wraz z syropem klonowym lub miodem, sproszkowane orzechy laskowe oraz kakao. Zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Mieszamy 10 sekund, obroty 4, po czym zgarniamy serek ze ścianek Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na dno przy pomocy kopystki, po czym powtarzamy mieszanie za pomocą motylka - 10 sekund, obroty 4. Do pucharków dodajemy brązową warstwę, całość możemy udekorować orzechami laskowymi.

Porady

Ilość syropu klonowego (miodu) i orzechów można dostosować wg preferencji smakowych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowy deser Monte

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 21, 2018 at 11:57
    5.0

    Sprobowałem już kilka razy i muszę przyznać, że świetne rozwiązanie. Odświeżający smak i zaskakujące jak bardzo pożywny jest ten deser.

  • lutego 7, 2017 at 09:57

    Dziękuje za podzielenie się opinią, serek jest rzeczywiście specyficzny w smaku, dlatego w przepisie jest informacja o dopasowaniu do swoich preferencji smakowych pod względem słodkości.

  • lutego 4, 2017 at 14:47

    Robiłam dziś i szczerze mówiąc dla mnie dziwny w smaku..serek bieluch jest specyficzny bo dość kwaśny w smaku i takue połączenie wyszło dla mnie dziwnie.Dziecku mnie smakowało 🙁 ale to tylko moje zdanie, może innym posmakuje.

Are you sure to delete this comment ?