Składniki
- 2 łyżeczki cukru
- 200g truskawki
- cynamon
- 2 opakowania cukru wanilinowego (15-20g)
- 600g śmietany kremówki 30%
- 200g mlecznego ryżu (Milchreis)
- 1 szczypta soli
- 50g cukru
- 1000g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i sól, podgrzać 8 min/100°C/obr. 1, bez miarki MT.
Dodać ryż, gotować 45min/90°/"Obroty wsteczne" /obr 1, bez miarki MT.
Po ugotowaniu usunąć powstały na powierzchni kożuszek i przełożyć do miski, zostawić na kilka godzin aż wystygnie.
Sprawdzić czy zimne i zrobić krem:
Założyć motylek i dodać do naczynia miksujacego śmietanę oraz cukier waniliowy, 50s-1min, obr. 4. Sprawdzić, czy konsystencja jest lekko gęsta i przelać ją do ugotowanego ryżu w misce (po ponownym usunięciu kożuszka). Mleko z ryżem i kremem należy wymieszać w misce.
Umyć naczynie miksujące i następnie zrobić sos truskawowy:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier, 5s, obr. 7.
Następnie przelać mus truskawkowy do szklanych kubków w ilości ok. 1/3 kubka, a następnie dodać wcześniej przygotowany ryż, po czym szklane kubki należy przykryć pokrywkami i wstawić do lodówki na dzień.
Jeśli przygotowane rano, można zjeść wieczorem. Smakuje pysznie posypany cynamonem. Mus można sporządzić z innych owoców zamiast truskawek.
Mleczno z ryżem:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny deser, musu zrobiłam od razu podwójna ilość, natomiast śmietany dałam o pół mniej ze wzgledu na kalorie. Moja rada, nie ma potrzeby ściągania kożuszka, wystarczy położyć bezpośrednio folię spożywczą i problem z głowy.
Deser wyszedł pyszny, chociaż nie miałam wskazanego w przepisie ryżu, zrobiłam ze zwykłego i też jest super. Tylko ilość wyszła mi ogromna i musiałam dorabiać musu. Ja dodaję zamiast cukru-ksylitolu lub erytrolu. Dziękuję za inspirację!
Trochę czasochłonny przepis.
PYCHA!!!
Ja użyłam zwykłego ryżu i podałam z sosem z czarnej porzeczki
PRZEPIS WYDAJE MI SIĘ CIEKAWY ALE TROCHĘ CZASOCHŁONNY
Dodaję do kolekcji ,do wypróbowania na weekend ,super pomysł na deser
pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Można kupić ryż mleczny na allegro.
Norwegowie nie znają się za bardzo na jedzeniu, ale desery robią na szaczęście dobre. Dużo przepisów jest na przykład tutaj http://www.mojanorwegia.pl/kuchnia/
Deser wspaniały! Przepis jest bardzo popularny w Norwegii. Robię go tylko od czasu do czasu, ze względu oczywiście na ilość kalorii .Polecam i pozdrawiam autorkę.