thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
900 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Deser jaglany na mleku kokosowym z ananasem

Masa

  • 200 g kasza jaglana, dobrze przepłukana
  • 400 g woda, do gotowania kaszy
  • 50 g Miód, lub cukier
  • 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  • 250 g mleczko kokosowe
  • 200 g wiórki kokosowe
  • 1 puszki Ananas, duża puszka ananasa pokrojenego w kawałki, odsączony z zalewy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Danie na chandrę
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sitko o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą, aż pod sitkiem zniknie piana.

  2. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, ekstrakt waniliowy, gotować 15 min/100°C/obr. 1.

  3. Do naczynia miksującego dodać płynny miód lub cukier, mleko kokosowe, zmiksować 30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.

  4. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4

  5. Dodać odsączonego ananasa z puszki pokrojonego na kawałki.1 min/obr. wsteczne/obr. 1.5-2

  6. Przełożyć do dużej miski lub do małych miseczek. Spożyć na ciepło lub na zimno.

Porady

Danie można jeść na ciepło i na zimno. W lodówce trzymałam max 1 dzień. Nie testowałam dłużej. Można kupić ananasa w puszce już pokrojonego w kawałki. Świeże ananasy w sklepach są przeważnie zbyt mało dojrzałe, aby użyć je w przepisie, ale jeśli uda się taki kupić, to można go zastąpić puszkowanym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Deser jaglany na mleku kokosowym z ananasem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?