- TM 31
Składniki
- 200 g czekolady, o zawartości kakao 70%, połamanej na kawałki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 20 g rumu
- 80 g rodzynek
- kakao naturalne, do posypania salami
- cukier puder, do posypania salami
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 150 g herbatników, typu Petit Beurre
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Herbatniki przełamać na pół i wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 2 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki herbatników). Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki migdałów), przełożyć do naczynia z herbatnikami.
3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć rozdrobnioną czekoladę ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 1.
5. Dodać cukier puder i jajka, podgrzewać 5 min/50°C/obr. 2.
6. Dodać rum, pokruszone herbatniki, migdały i rodzynki, wymieszać przy pomocy kopystki 12 s/"Obroty wsteczne" /obr. 3. Odstawić na ok. 15 min, aby masa trochę przestygła.
7. Powstałą masę równomiernie wyłożyć na arkusz folii spożywczej o wymiarach ok. 29 cm (standardowa szerokość rolki) x 50 cm. Masę ułożyć w ten sposób, aby znajdowała się w odległości ok. 8-9 cm od krótszych brzegów i ok. 6-7 cm od dłuższych brzegów folii. Ostrożnie zwinąć masę w walec, przypominający kształtem salami. Krótsze boki rulonu szczelnie zwinąć i zawiązać na supełki. Najlepiej dodatkowo zawinąć salami w sztywny pergamin lub folię aluminiową oraz dodatkowo w bambusową podkładkę (patrz: zdjęcie).
8. Tak przygotowane salami wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Aby otrzymać idealny kształt walca, po ok. 1,5 godz. od wstawienia do lodówki, gdy masa stanie się bardziej plastyczna, nadać jej ponownie pożądany kształt i pozostawić na kolejne 1,5 godz. do stężenia.* Sprawdzić, czy salami zastygło. Jeśli nie, chłodzić dalej do uzyskania żądanej konsystencji.
9. Przed podaniem oprószyć salami kakao zmieszanym z cukrem pudrem. Serwować w temperaturze pokojowej, pokrojone w plastry.
* Po 1,5-2 godz. salami można włożyć na ok. 30 min do zamrażarki, wtedy szybciej zastygnie.
Przechowywać w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
chyba warto spróbować
no super działamy!!
Rewelacja!!!!!
Smakowało bardzo ☺ Na pewno jeszcze wykonam ten przepis.
Oj, to teraz wiem do czego zużyję mój rum hi,hi. Ten przepis mi się spodobał, muszę to wypróbować, dzięki za pomysł
normalnie smak dziecinstwa
Smak dzieciństwa
Napewno wypróbuję w najbliższym czasie
Dodaję do wypróbowania
Alicjo dziękuje za orginalny przepis dodałam do ulubionych.Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?