thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
18min
Czas całkowity
1h 8min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 100 g mleka
  • 400 g śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Laskę i nasiona włożyć do naczynia miksującego.
    2. Dodać mleko, śmietanę, żółtka i cukier, wymieszać 10 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 5, następnie podgrzać 15 min/90ºC/obr. 2, wyjąć laskę wanilii.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120ºC.
    4. Masę przelać do foremek do Crème brûlée, wstawić je do większej formy. Formę uzupełnić wodą do połowy wysokości foremek, piec około 50 min.
    5. Ostudzony krem wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    6. Przed podaniem każdą porcję posypać cukrem trzcinowym i lekko opalić palnikiem, aż cukier zacznie się karmelizować. Skorupka powinna być mocno brązowa, ale nieprzypalona.
    7. Odstawić na chwilę, aż cukier stwardnieje, serwować.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Crème brûlée

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 29, 2021 at 16:42

    Bardzo dobry deserek

  • grudnia 28, 2020 at 23:00

    Ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam wszystkie przepisy na creme brulee z cookidoo i żaden nie wyszedł tak dobry. Aksamitny, jednolity, idealny tmrc_emoticons.) Nawet w restauracjach rzadko podają tak dobry creme

  • września 4, 2018 at 22:19
    4.0

    Zrobiłam wg przepisu,nic mi nie wyparowało, żadnych grudek,nalewałam masę do foremek przez sitko wg wskazówki, laska wanilii rzeczywiście trochę się pokruszyła. Jadłam creme brulee z innych przepisów i uważam że ten jest równie dobry,polecam

  • lutego 15, 2017 at 20:08

    Ten przepis pochodzi z książki " Słodkie inspiracje". Wiem w czym problem- w tłumaczeniu pewnie się zgubiło, że powinna to być ŚMIETANKA słodka do deserów 30%, a nie śmietana 30%. Mi się nic nie zwarzyło ani zagotowało. Dodatkowa wskazówka- najlepiej nalewać masę przez drobne sitko, bo laska wanilii czasem się kruszy.

  • listopada 17, 2014 at 16:41

    Przepis totalnie z kosmosu, NIE polecam, na szczęście udało mi się uratować składniki, nie wkładając do pierkaninika kremu tylko prosto do lodówki, ale konsystenca i tak pozostawiała wiele do życzenia. Najlepiej gdyby osoba go usunęła bo to jest jakaś pomyłka. tmrc_emoticons.~

  • sierpnia 16, 2014 at 13:58

    zrobiłam i wyglada dokładanie tak, jak Pani piszetmrc_emoticons.( nie polecam.

     

  • października 31, 2011 at 11:39

    Nie polecam tego przepisu. 90C i 15 min to stanowczo za dużo. Wszystko się zagotowało, a połowa "kremu" wyparowała. Po ostygnięciu konsystencja przypominała twarożek z grudkami. Wsadziłem wg. przepisu na 50 min do piekarnika, potem do lodówki. To jest przepis na zółty twarożek z cukrem a nie  Crème brûlée

  • stycznia 6, 2011 at 11:24

    hmm... a gdzie truskawki jak na zdjęciu? Glasses