Czas przygotowania
18min
Czas całkowity
1h 8min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 1 laska wanilii
- 100 g mleka
- 400 g śmietany 30%
- 6 żółtek
- 50 g cukru
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Laskę i nasiona włożyć do naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę, żółtka i cukier, wymieszać 10 s/ "Obroty wsteczne" /obr. 5, następnie podgrzać 15 min/90ºC/obr. 2, wyjąć laskę wanilii.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 120ºC.
- Masę przelać do foremek do Crème brûlée, wstawić je do większej formy. Formę uzupełnić wodą do połowy wysokości foremek, piec około 50 min.
- Ostudzony krem wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Przed podaniem każdą porcję posypać cukrem trzcinowym i lekko opalić palnikiem, aż cukier zacznie się karmelizować. Skorupka powinna być mocno brązowa, ale nieprzypalona.
- Odstawić na chwilę, aż cukier stwardnieje, serwować.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobry deserek
Ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam wszystkie przepisy na creme brulee z cookidoo i żaden nie wyszedł tak dobry. Aksamitny, jednolity, idealny Nawet w restauracjach rzadko podają tak dobry creme
Zrobiłam wg przepisu,nic mi nie wyparowało, żadnych grudek,nalewałam masę do foremek przez sitko wg wskazówki, laska wanilii rzeczywiście trochę się pokruszyła. Jadłam creme brulee z innych przepisów i uważam że ten jest równie dobry,polecam
Ten przepis pochodzi z książki " Słodkie inspiracje". Wiem w czym problem- w tłumaczeniu pewnie się zgubiło, że powinna to być ŚMIETANKA słodka do deserów 30%, a nie śmietana 30%. Mi się nic nie zwarzyło ani zagotowało. Dodatkowa wskazówka- najlepiej nalewać masę przez drobne sitko, bo laska wanilii czasem się kruszy.
Przepis totalnie z kosmosu, NIE polecam, na szczęście udało mi się uratować składniki, nie wkładając do pierkaninika kremu tylko prosto do lodówki, ale konsystenca i tak pozostawiała wiele do życzenia. Najlepiej gdyby osoba go usunęła bo to jest jakaś pomyłka.
zrobiłam i wyglada dokładanie tak, jak Pani pisze nie polecam.
Nie polecam tego przepisu. 90C i 15 min to stanowczo za dużo. Wszystko się zagotowało, a połowa "kremu" wyparowała. Po ostygnięciu konsystencja przypominała twarożek z grudkami. Wsadziłem wg. przepisu na 50 min do piekarnika, potem do lodówki. To jest przepis na zółty twarożek z cukrem a nie Crème brûlée
hmm... a gdzie truskawki jak na zdjęciu?
Are you sure to delete this comment ?