thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 700 g dyni - obrana, oczyszczona, pokrojona
  • 300 g jabłek pokrojonych w ćwiartki (waga po obraniu)
  • 300 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 100 g SIEMIE LNIANE
  • 100 g oleju (np z pestek winogron)
  • 150 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

     1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzuć siemię, 100g kaszy jaglanej, cynamon, cukier i sodę. Zmiel 30s/obr 10. Przesyp do suchej miseczki.

     

     2. Płukamy kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczki. Do naczynia miksującego wsyp pozostałą kaszę jaglaną, zalej ok 450-500g wody. Płukaj 1min/ obr 2/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" . Odlewamy wodę z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" bez wysypywania kaszy. Czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Kaszę wysypujemy na gęste sito.

     

     3. Obraną i oczyszczoną dynię oraz jabłka wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 1m / obr3. Jabłka i dynia przez rozdrobnieniem powinny być w kawałkach o podobnej wielkości a po rozdrobnieniu powinny mieć rozmiar ok 1-1,5 cm

     

     4. Do jabłek i dyni wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 1.30min/ obr3 /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" kilkakrotnie pomagając kopystką.

     

     5. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h / 180'C termoobieg. Po upieczeniu wykładamy z formy by ciasto odparowało jak najwięcej wody

     

Porady

Najzdrowsze ciasto jakie znam. Mogą je jeść nawet osoby na wielu dietach - bez glutenowej i bez laktozy, bez jaj lub chcące zrzucić kilka kilogramów. 

Ciasto można tez zrobić słodsze np z 200g cukru lub polać polewą. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.

Piekąc ciasto w wyższej foremce będzie bardziej miękkie, a w szerszej i niższej, ziarna kaszy na wierzchu bardziej się przypieką i będą chrupiące.

Można dodać więcej przyprawy do piernika, cynamon, kardamon i inne aromatyczne przyprawy wg upodobań. Na początek proponuje nie przekraczać ilości 2 łyżeczek, by ciasto nie było zbyt aromatyczne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z kaszą jagląną dynią i jabłkiem - Wariant Jabłecznik z kaszą jaglaną - bez glutenu, bez laktozy, bez jaj

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?