Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
6h 0min
porcja/porcje/porcji
18
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 05/02/17
zmieniono dnia: 06/02/17
Składniki
Ciasto krówka
- 450 g herbatników, można zamienić na słone krakersy, wtedy będzie mniej słodkie
- 800 g gotowej masy krówkowej, można ugokotwać ok. 4 godz. mleko skondensowane słodkie aby się skarmelizowało
- 600 g śmietany kremówki 30%
- 1 czubatych łyżek kakao, do posypania na wierzch
Masa budyniowa
- 700 g mleka 3,2%
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 300 g masła, aby krem był lżejszy można masło zmniejszyć do 200 g, ale będzie mniej ściśliwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić miękkie masło i rozetrzeć 30 s/ obr. 3. Zgarnąć masło ze ścianek kopystką. Założyć motylek. Rozetrzeć na gładką masę 3 min / obr. 3 stopniowo dodając ostudzony budyń.
Masa budyniowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przez zagapienie się totalnie zapomniałam dodać cukru do masy budyniowej i... szczerze mówiąc krówka wyszła zarąbiście. Nie była za bardzo słodka, za to masa kajmakowa dodawała całej słodkości. Dzięki temu ciasto było lekkie i tylko chciało się je jeść. Wiec jeśli ktoś nie chce za słodkiego ciasta, to może zrobić to samo
REWELA! Jeden z lepszych przepisów na ciasto w TM. Bomba kaloryczna ale nie da się go nie zjeść. Dałam mniej masy krówkowej (moja puszka miała 510g) i uważam, że w zupełności wystarczy. I tak jest bardzo słodkie. Dzieci i mąż zachwycone, babcia też bo nie musi gryźć
Smakowity przepis, wypróbuję.
Are you sure to delete this comment ?