Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
2h 20min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
12
butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 17/08/17
zmieniono dnia: 21/10/17
Składniki
Ciasto cytrynowe na parze
- 150 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do nałuszczenia formy
- 2 łyżki kaszy manny, do oprószenia formy
- 180 g cukru
- 1 cytryna, ekologiczna, skóra i sok
- 3 jajka
- 20 g mleka
- 180 g mąki pszennej
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1400 g wody
- 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowy, z pestek winogron
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować foremkę do pieczenia, która pasuje do dolnej przystawki Varoma i nie zakrywa jej otworów (np. tortownicę o średnicy 20 cm na górze, i średnicy 12 cm na dole lub podłużną foremkę 21 x 10 x 6 cm), foremkę natłuścić masłem i oprószyć kaszą manną, odstawić
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 5 g skórki z cytryny (z ok. pół cytryny), zmielić 30 s/obr.10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, jajka, mleko, 20 g soku z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 30 s/obr.5. Przełożyć do przygotowanej foremki i przykryć foremkę żaroodporną folią spożywczą. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma. Umieścić foremkę w dolnej części przystawki Varoma. Należy upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 70 min/Varoma/obr.1. W tym czasie przygotować polewę . Do żaroodpornej torebki spożywczej włożyć czekoladę, dodać olej, szczelnie zamknąć, odstawić.
- Zdjąć przystawkę Varoma, umieścić torebkę z olejem i czekoladą w dolnej części przystawki Varoma obok foremki do pieczenia, należy upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 10 min/Varoma/obr.1.
- Odstawić przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć foremkę do pieczenia oraz torebkę z roztopioną czekoladą, odstawić. Po 5 min. usunąć folię spożywczą i pozostawić ciasto w foremce do ostygnięcia na 30 min.
- Wyjąć ciasto z foremki, odstawić do wystygnięcia. Wymieszać polewę czekoladową delikatnie ugniatając zawartość folii, odciąć róg worka i równomiernie polać ciasto polewą czekoladową. Ciasto pokroić i podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Porady
* W przypadku użycia silikonowej formy do pieczenia należy wydłużyć czas w punkcie 4 do 80 min, oraz zwiększyć ilość wody do 1600g.
* Zamiast polewy czekoladowej można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem.
* W punkcie 2 można dodać 1-1/2 łyżeczki mielonego kardamonu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze