thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos waniliowy

  • 4 żółtka
  • miąższ z laski wanilii, lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200 gramów mascarpone

Ciasto

  • 250 gramów masła
  • 6 jajek, osobno żółtka i białka
  • 100 gramów cukru
  • 6 ciastek owsianych lub biszkoptów, pokruszonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 gramów mlecznej czekolady
  • 150 gramów gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Zakładamy motylek i miksujemy około 2 minut na obrotach 4-5. Przekładamy do miski ubitą pianę.

    Następnie w TM ubijamy żółtka z cukrem, aż powstanie jedwabna masa o pastelowo żółtawym odcieniu. 

    Ustawiamy TM na 60C i roztapiamy masło z czekoladą.

    Łączymy masę czekoladową z żółtkami i pianą z białek, dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.

    Na spód formy do pieczenia ciasta rozkładamy pokruszone ciastka (nie tzreba je mielić na mąkę, wystarczy pokruszyć rękami na większe kawałki).

    Do piekarnika wkładamy brytfannę z wodą i nagrzewamy do 180C.

    Pieczemy ok. 30-40 min. Ja wolę 30 minut, bo lubię, gdy ciasto w środku jest płynne. Kiedy przestygnie, to środek lekko się ściągnie.

    Jak ciasto się piecze, to robimy łatwiejszą wersję sosu angielskiego, czyli ucieramy żółtka z cukrem i wanilią na gładką masę, dodajemy do tego serek mascarpone i gotowe!

    Jeśli jemy to ciasto prosto z lodówki, to trochę przypomina sernik czekoladowy, jeśli zaś wyjmiemy i potrzymamy trochę w temperaturze pokojowej, to robi się mięciutki suflecik czekoladowy… Na ostatniej babskiej posiadówie w mojej kuchni dziewczyny nawet palcami wylizali formę w której było ciasto 

    Jeśli jest sezon na truskawki, maliny lub inne jagody, to posypujemy na wierzch i podajemy z sosem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chocolate-amere czyli suflet czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?