- TM 31
Składniki
Ciasto
- 300 gramów ciasteczek digestive albo innych zwyklych
- 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 200 gramów serka kremowego
- 70 gramów cukru
- 300 gramów śmietany kremówki
- 5 liści zelatyny (12g)
Dekoracja
- 2 kiwi
- 1/2 cytryny, sok
- 20 gramów cukru
- 2 liście żelatyny
- kiwi w plasterkach, ile trzeba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlozyc polamane ciastka: 10sek / obr 7 ( + Turbo, jesli trzeba). Dodac margaryne: 3min / 80° / obr 3. Wylozyc do foremki, wylozonej papierem; dobrze docisnac do spodu. Wstawic do lodòwki. Krem: w czystym naczyniu zmielic cukier: 10sek / obr 8, odlozyc na bok. Zalozyc motylek, ubic 250g smietany: 2min / obr 3-4, odlozyc na bok ( do lodòwki). Do naczynia wlac pozostale 50g smietany: 4min / 80° / obr 2, dodac namoczona i odcisnieta zelatyne: 1min / obr 2. Zostawic w naczyniu do ostygniecia. Dodac serek i cukier puder: 1min / obr 3. Dodac ubita smietane: 1-2min / obr 2. Wylozyc krem na ciasto, wlozyc do lodòwki.
Dekoracja: wlozyc do czystego naczynia 2 kiwi, obrane i pokrojone na kawalki: 10sek / obr 7. Dodac sok z cytryny i cukier: 7min / 80° / obr 3. Dodac namoczone i odcisniete listki zelatyny: 1min / 80° / obr 3. Zostawic do kompletnego ostygniecia. Zimnym "sosem" udekorowac deser. Wstawic do lodòwki. Jak troche "zziebnieje", udekorowac plasterkami kiwi, sosem czekoladowym, karmelowym... itd., co kto lubi.
Ciasto
Porady
Zostawic na cala noc w lodòwce, zeby sie dobrze "zeszlo".
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Veroniko podziwiam twój zapał i talent na tak wspaniałe smakołyki Na jutro robię Twoje CIACHO Pozdrawiam
Dzieki Grazynko ... Ja po prostu kocham slodycze ... dlatego je robie na okraglo... Wszyscy w domu uwielbiamy slodkosci . Ot, caly sekret
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Swietnie . Zalezy od smietany, zawsze trzeba sprawdzac, niestety, nie ma reguly... Ja czasem mam w 1min, czasem w 1,5min, a czasem w 45sek. Magi, smieja sie z ciebie... Powyzszy komentarz ... Fakt, ze zamiast sek , napisalas min. I ja sie posmialam, jak przeczytalam komentarz... Nie gniewasz sie, prawda???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Magi1 - śmietanę ubijałaś 45 minut ??? To musiało być ciekawe bo jak po 2 minutach zrobiło się masło to co po 45 minutach? . Pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobione. Musiałam tylko troszku zmodyfikować - bo jak ubijałam śmietanę przez 2 minuty to zrobiło mi się masło - chłopaki się cieszyli bo mieli świeże masełko na kanapki - ja ubijałam ok 45 minut na poz.3 z motylkiem i wsypalam śmietan fix. Natomiast jeżeli chodzi o żelatynę to 1 listek odpowiada 1 łyżeczce żelatyny w proszku i trzeba ją przed wlożeniem do naczynia rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Poza tym wszystko gra - ciacho wygląda pysznie i pysznie smakuje więc polecam wszystkim
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ok Powinno wyjsc bez problemòw, ale sama jestem ciekawa wyniku. . Trafilo akurat na Magi robic eksoeryment, przykro mi, ale ja nie mam zelatyny w proszku pod reka, a sklep polski, jak sie okazalo, zamkniety na amen. Musze sie wybrac specjalnie do Rzymu, do innego sklepu... Kiedy??? Nie wiem...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Smakowite ciacho ale no właśnie żelatyna, poszukam w sklepach czy jest w listkach bo zawsze kupuje w proszku albo poczekam aż Magi wypróbuje i zda relacje
Ciacho będę robiła jutro bo w środę mam gości, więc napewno napisze jak wyszło dziękuję za pomoc
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Rzadko kiedy uzywam zelatyny w proszku. Poszperalam teraz po necie. Wychodzi na to, ze 1 lyzeczka ( 4g), = 1 listek zelatyny (ok. 2g). Ja nie pròbowalam, ale mysle, ze efekt bedzie ten sam, poniewaz opròcz "dawki", ktòra jest ròzna, innej ròznicy nie ma. Daj mi znac, prosze, czy wszystko poszlo jak nalezy . Mysle, ze przyda sie wszystkim.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia a mam pytanko, jak mam żelatynę w proszku to mam ją wsypać do ciepłej śmietany, czy jakoś inaczej, nie mam teraz pod ręką żelatyny w listkach pytam bo nie chcę coś sknocić
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?