Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 30/08/12
zmieniono dnia: 30/08/12
Składniki
- 200g białego sezamu
- 6-7 łyżek płynnego miodu
- posiekane migdały, bakalie, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, często mieszając tak, aby podsuszyły się, ale nie zrumieniły. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy ziarna są już zimne, przekładamy je do naczynia miksującego i mielimy obr.10/30s. Dodajemy miód, orzechy i mieszamy obr.3/15s. Jeżeli lubimy w chałwie dodatek orzechów lub innych ziaren, to to jest moment, w którym je dorzucamy. Ja użyłam 2 łyżek posiekanych migdałów.
Z masy chałwowej w dłoni formujemy batonik i zawijamy go w papier do pieczenia lub wylepiamy masą silikonowe foremki. Następnie odstawiamy chałwę na 2 godziny do lodówki, żeby stężała. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobra chałwa. Ja dałam 4 łyżki miodu - i tak jest słodka
Pyszna. Dodaję do moich ulubionych.
Przepyszne!
Pycha, choc po malych modyfikacjach. Dalam 150g sezamu i 50g slonecznika oraz 4 lyzki miodu. Nie jest ani gumowata ani sie nie kruszy.
wyprobowane, pyszne!
Chałwa bardzo smaczna. Zmniejszyłam czas mielenia do 20 S na TM5. Uważam, że miodu wystarczą 3,5 łyżki. Najważniejsze, aby nie przypalić sezamu.
Nam niestety na chalwa nie smakowala Sorry
Zrobiłam i bardzo mi smakowała. Z pewnością powtórzę
Pyszna polecam
Wypróbowałam wszystkie przepisy z Przepisowni, ale ten jest najlepszy. Dziękuję za poradę, by nie przyrumienić sezamu. Ja miałam jeszcze ciepły sezam i taki zmiksowałam, dodałam też taki średnio płynny miód - ale chałwa wyszła super, nie rozpada się, ani nie jest zbyt płynna. Supse/ Dziękuję
Iwona