![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/34cebe40-cfc8-4755-927b-ee6f44b8f827/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/f32b9d82-4935-4208-9d6e-1739ebeec480/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/430efb85-d8fa-404e-adb4-4a22f89fdc62/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/81ef506d-aa45-4574-8435-9f411cb14284/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/d4a8656f-cb82-4103-97ef-cc00198617ca/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/50dec388-0132-48d6-b927-ec673b19bef9/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6ad6les9-98b84-146085-cfcd2-17q6qkyb/a7c88423-d0c4-4925-b840-c61cb4ea9e73/main/bozonarodzeniowe-pierniczki.jpg)
- TM 31
Składniki
- 40 g masła
- 100 gpłynnego miodu
- 50 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soby oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/obr1/37 stopni
Dodac cukier, mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać to 5 sekund/obr 6 następnie wyrobić 1 minute naciskając interwał.
Rozgrzać piekarnik na 150 stopni
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką i wałkujemy ciasto. Następnie wycinamy foremkami rózne kształty.
Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu na drugim dzień polewamy (ja użyłam gotowej) polewą białą lub czarną i dekorujemy posypką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ostora TV, thank you for this lovely Christmas gingerbread recipe! I can't wait to try to prepare them and share with my family. It's the perfect delicacy for this special time. Christmas greetings!
Bardzo smaczne, z przepisu wychodzi 2 blachy ciastek.
Świetne pierniczki, jednak troszkę zmieniłem przepis.
Na podwójne ciasto dałem 80g cukru i piekłem 12 minut.
Super przepis! Żeby zmiękły przechowuję w pojemniku ze skórką lub cząstką jabłka, które wymieniam żeby nie spleśniały.
A jakie ustawienia piekarnika? 150°C i grzanie góra dół?
Pyszne te pierniczki.
Właśnie upieczone, pachnie w całym domu 😃
Świetny szybki przepis, z maką żytnią też smakują.
Czy wychodza puszyste?
Najlepsze! 😋 bardzo szybko znikaja.
Are you sure to delete this comment ?