thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Blok Czekoladowy

  • 120 g wody
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 200 g cukru, ilość można zmniejszyć wedle uznania
  • 5 czubatych łyżeczek kakao ciemnego
  • 250 g margarny
  • 200 g herbatników
  • 450 g mleka w proszku
  • 60 g orzechów nerkowca

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Blok Czekoladowy
  1. Do naczynia mixującego wlać wodę, dodać kakao i cukier oraz margarynę. Rozpuścić składniki 2,5 minuty 40 stopni, obroty 1,5. Sprawdzić czy składniki się rozpuściły, jeśli nie czynność powtórzyć (zależy od twardości margaryny). Dodać mleko w proszku, wymieszać 1 minutę, obroty 5. Dodać orzechy i żurawinę, znowu wymieszać 2 minuty obroty 5, pomagać kopystką, ponieważ masa powinna być gęsta. Wyłożyć do naczynia najlepiej małej podłużnej blaszki lub naczynia szklanego o podobnych kształtach i na 2 godziny wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić w małe kostki - porcje na raz. Smacznego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Blok czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 23, 2021 at 16:05

    Zrobiłam dziś. Zaraz bedziemy próbować tmrc_emoticons.-)

  • października 19, 2019 at 15:56
    5.0

    Pyszny.Trochę przerobiłam.Zamiast kakao dodałam korabu,orzechy pekan,suszone morele,wiśnie,migdały w płatkach.Wszystko wedle uznania.Zamieniłam wodę na mleko 3,5 procent.Suche składniki mieszałam z mokrymi, ręcznie(najlepiej w gumowej rękawiczce😉).

  • października 28, 2018 at 20:33

    Bardzo dobry przepis. Blok bardzo dobry jednak przy podniesieniu temperatury o 10 stopni margaryna szybciej się rozpuszcza i miesza.

  • listopada 27, 2017 at 14:43
    3.0

    Czasy mieszania są za długie. Albo trzeba zrobić to mieszanie na parę razy. W poprzednim urządzeniu Hoffen spaliłem na tym przepisie silnik. Kupiłem TM5 i myślałem że sprzęt się nawet nie zająknie - a silnik słyszalnie przestawał dawać radę po 30 sekundach. Wiec wyłączyłem i domieszałem parę razy - radzę uważać bo to faktycznie ciężka masa się robi.
    Herbatniki mieszam na końcu i pomagam kopystką - trzeba troche się pogimanstykowac żeby to dobrze wymieszać - ale warto - chrupkość własnie jest z herbatników. Ja nie dodaję żurawiny - w prlu tego nie widziałem ;[
    Pozdrawiam.

  • listopada 8, 2017 at 14:03

    Blok bardzo smaczny. Kłopot z wymieszaniem po dodaniu herbatników i pozostałych bakalii. Na drugi raz włożę je bezpośrednio do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dodam masę.może będzie łatwiej. Herbatników musi być sporo, wówczas nie czuć mleka w proszku i blok jest chrupiący.

  • lutego 26, 2017 at 19:16
    1.0

    Niestety ani trochę nie przypomina tego, któy pamiętam z dzieciństwa. Za słodki, za gumowaty, za mało chrupki. A robi się go koszmarnie, kilka razy musiałam wyłączać i dodatkowo pomagać kopystką. Więcej tego nie zrobię

  • stycznia 28, 2017 at 15:01
    2.0

    niestety - za mocno kakowy i gumowaty, a powinien być kruchy i lekki

  • sierpnia 4, 2016 at 15:34
    3.0

    faktycznie trochę gumowa ta czekolada tmrc_emoticons.-(

  • kwietnia 19, 2016 at 16:39
    4.0

    Bardzo dobry  tmrc_emoticons.)

  • stycznia 21, 2016 at 19:46

    Mój ulubiony deser z dzieciństwa, można dodać orzechy włoskie lub laskowe PYchotka tmrc_emoticons.;)