- TM 31
Składniki
Blok Kakaowy
- 0,75 opakowania masła, ja użyłam masło Polskie Mlekovita 82%
- 1 opakowania mleka w proszku, najlepiej niebieskiego z OSM Siedlce - z Łaciatym blok wyszedł mi ciągnący, plastelinowy
- 3-4 łyżki kakao ciemne, ja użyłam DecoMorreno
- 240 g cukru, najlepiej drobnego
- 70 g wody ciepłej, przegotowanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Po zakończeniu można dołożyć pokruszone herbatniki np Petit Beurre Jutrzenki i/lub pokruszone orzechy włoskie. Uwaga - nie dodajemy ich w trakcie wsypywania mleka bo się nam wszystko zmieli Dodatki dodajemy po zakończeniu robienia bloku.
Wsypujemy dodatki i mieszamy "Obroty wsteczne" pomagając sobie kopystkąaż do zadowalającego efektu (tutaj efekt to rzecz gustu i zależy on od ilości dodatków)Następnego dnia z filiżanką gorącej niesłodzonej herbaty.
SmacznegoPrzełożyć masę do formy np. tortownica, lub prostokątna blacha na ciasto. Masę wykładamy cienko - ja zrobiłam na grubość ok 2 cm. Czekamy aż masa ostygnie i dopiero wtedy wstawiamy do lodówki na całą noc. (Ze starych czasów pamiętam, że nie wkłada się ciepłego do lodówki bo się lodówka rozmraża - ale może teraz lodówki są inteligentniejsze)
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, cukier, wsypać kakao i wlać ciepłą, przegotowaną wodę.
TM "Blokada naczynia miksującego" i ustawić na Varoma/5min/obr 4
Po 2 minzacząć wsypywać przez otwór mleko w proszku, powoli nie za szybko. Jeśli noże zaczną się zacinać, nie zrażać się, tylko pomóc kopystką, ewentualnie zatrzymać na chwilę urządzenie, zgarnąć masę ze ścianek kopystką i delikatnie ją "pomieszać". Wzowić TM.
W międzyczasie zwiększyć obroty do 6. Ja zwiększałam w 3 min do 5 obr i w 4 min do 6 obr.
Dodatki
Konsumpcja
Pieczenie/Formowanie
na podst. przepisu ilona i modyfikacji mojej Mamy :)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ten przepis jest niezrozumiały, nie wiadomo ile masła a ile mleka. Dodałam na "oko" i wyszła przeokropnie słodka, ciągnąca guła - coś okropnego
ile gram mleka w proszku potrzebne jest do przepisu? 1 opakowanie mi nic nie mówi, gdyż są różne opakowania, o różnych wielkościach
bardzo dobry, taki smak z dzieciństwa...
Are you sure to delete this comment ?