![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/ea1cda05-1dd8-4def-9b9e-cae204a35a69/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/8a4dd1bf-12fd-4e2d-9473-0ecb35a6d2fc/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/b26f5272-c3a6-4171-95b0-caa3efc4d110/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/cac6330e-cd55-40ee-bbe4-4cb330d6c54c/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/78a84acf-cc65-4dc3-a4b6-3e66397ba219/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/845b5b07-61f4-46bf-bd04-54ca9a1a80dd/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/ac98d9db-e47f-42a2-b8b9-5091a8ff04a4/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/p0ufl1u5-b619e-589342-cfcd2-txkzfekb/4ee995b2-86d7-43c7-997e-926ffc993034/main/3-kolorowy-deser-ptasie-mleczko-z-czekolada.jpg)
Składniki
ptasie mleczko
- 500 g śmietany kremówki 30-36%, -Schłodzonej! -o temp. max 4*C
- 450 g śmietany 12%, -słodkiej
- 100 g białej czekolady
- 70 g cukru pudru
- cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 30 g żelatyny w proszku
- 150 g wody
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 210 g serka mascarpone
polewa czekoladowa
- 70 g masła lub margaryny
- 30 g cukru pudru
- 10 g kakao naturalnego
- 35 g śmietany kremówki 30%
- 30 g gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
3. na noże założyć motylek, dodać śmietanę kremówkę mocno schłodzoną!!!, cukier puder i waniliowy; ubić ok. 1-3 min / obr.3,5 (trzeba sprawdzać i uważać, żeby śmietana się nie zważyła)
4. Ubitą śmietanę przełożyć do miski i schować do lodówki, naczynia nie myć.
5. Do naczynia wlać 150 g śmietany 12% dodać białą czekoladę połamaną na kawałki i 70 g serka mascarpone; ucierać 4 min / 60*C / obr.3
6. Założyć motylek, dodać napęczniałą żelatynę z jednego kubeczka, wymieszać 1 min / obr.3,5
7. Zdjąć poktywę, wyjąć naczynie z urządzenia, odstawić na 10-15 min do przestygnięcia
8. Wstawić naczynie (z motylkiem) do urządzenia, dodać 170-180 g ubitej kremówki z lodówki i delikatnie wymieszać 10-12 sek / obr.1,5
9. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i na 10 minut wstawić do zamrażarki, żeby masa szybko zgęstniała.
10. Z czekoladą mleczną i gorzką zrobić to samo powtarzając punkty 5-9. Po wlaniu trzeciej warstwy wstawić do lodówki na ok. 3-4 godz.
ptasie mleczko
polewa czekoladowa
Porady
Robiąc ten deser zaczęłam od białej czekolady, żeby nie musieć myć naczynia za każdym razem
Przed polaniem polewą "odpięłam" bok tortownicy, na wierzchu położyłam płaski talerz i szybkim ruchem odwróciłam. Potem zdjęłam dno tortownicy, delikatnie ściągnęłam pergamin i tym sposobem biała warstwa znalazła się na wierzchu.
Deser jest pyszny! Myślę, że nareszcie wymyśliłam sposób na domowe "ptasie mleczko" zbliżone do oryginału, może troszkę mniej słodkie. ) Polecam amatorom tego pysznego deseru
[[wysiwyg_imageupload:306:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przykro mi, że coś poszło nie tak i smak deseru Panią nie zadowala.
Nie umiem wytłumaczyć dlaczego jest mięsny posmak???
Ja też najczęściej używam śmietanki Łacaite lub Pilos z Lidla. Nigdy nie czułam w niej mięsa
Pozdrawiam, ElaK
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dodałam już przy składnikach, że potrzebna jest śmietanka słodka, ponieważ podgrzewamy ją do temp. 60*C i ucieramy z czekoladą. Kwaśna mogłaby się zważyć
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pierwsza faza wychodzi pod warunkiem, że śmietana jest bardzo mocno schłodzona, max 4*C -można ją przed ubijaniem włożyć na kilka minut do zamrażarki.
Czas ubijania podałam orientacyjnie (zmieniłam na 1-3 min), ponieważ przy ubijaniu śmietany trzeba ją obserwować, żeby się nie zrobiło masło. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami: świeżość śmietany, jej kwasowość i temperatura.
Pozdrawiam, ElaK
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli ale chyba cos zrobilam nie tak...uzylam smietanki łaciate 36% ale w smaku wyczuwam taki nieprzyjemny miesny posmak a uzylamntez zelatyny do ciast...nie wiem co zrobilam nie tak
Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma byc...taka nasza kwasna normalna smietana czy taka slodkawa w kartonikach....dz
dziekijd z gory
jest pyszny i nie za słodki - w weekend robimy po raz kolejny - dziękuję za przepis
Nie mogę uwierzyć, że wszystkim Wam wyszła pierwsz faza, t.j. ubijanie śmietany. Ja właśnie ubiłam drugi raz i po 60 sek jest masło a w przepisie jest 3,5 min....to niemożliwe...
Sprawdzono... wykonano ( dowód w załączeniu) ...na talerzu pustki, deser pyszny, polewa znakomita(do wykorzystania w innych ciastach)..bardzo dziękuję i polecam ... dość irytujący smak, dzięki gorzkiej czekoladzie (dałam 90%) i o dziwo...nie za slodkie
polecam ![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
a ta moja forma miała 21 cm średnicy
[[wysiwyg_imageupload:2620:]]
Wyszło pyszne, lekkie i nie za słodkie
przepis dodany do listy
mam tylko pytanie odnośnie wymiarów blachy?
Are you sure to delete this comment ?