thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 01/16/13
zmieniono dnia: 03/12/19

Składniki

ptasie mleczko

  • 500 g śmietany kremówki 30-36%, -Schłodzonej! -o temp. max 4*C
  • 450 g śmietany 12%, -słodkiej
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 30 g żelatyny w proszku
  • 150 g wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 210 g serka mascarpone

polewa czekoladowa

  • 70 g masła lub margaryny
  • 30 g cukru pudru
  • 10 g kakao naturalnego
  • 35 g śmietany kremówki 30%
  • 30 g gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ptasie mleczko
  1. do 3 kubeczków odmierzyć po 10 g żelatyny i dodać do każdego z nich po 50 g zimnej wody -wymieszać i zostawić do napęcznienia

  2. 3. na noże założyć motylek, dodać śmietanę kremówkę mocno schłodzoną!!!, cukier puder i waniliowy; ubić ok. 1-3 min / obr.3,5 (trzeba sprawdzać i uważać, żeby śmietana się nie zważyła)

    4. Ubitą śmietanę przełożyć do miski i schować do lodówki, naczynia nie myć.

    5. Do naczynia wlać 150 g śmietany 12% dodać białą czekoladę połamaną na kawałki i 70 g serka mascarpone; ucierać 4 min / 60*C / obr.3

    6. Założyć motylek, dodać napęczniałą żelatynę z jednego kubeczka, wymieszać 1 min / obr.3,5

    7. Zdjąć poktywę, wyjąć naczynie z urządzenia, odstawić na 10-15 min do przestygnięcia

    8. Wstawić naczynie (z motylkiem) do urządzenia, dodać 170-180 g ubitej kremówki z lodówki i delikatnie wymieszać 10-12 sek / obr.1,5

    9. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i na 10 minut wstawić do zamrażarki, żeby masa szybko zgęstniała.

    10. Z czekoladą mleczną i gorzką zrobić to samo powtarzając punkty 5-9. Po wlaniu trzeciej warstwy wstawić do lodówki na ok. 3-4 godz.

  3. polewa czekoladowa
  4. 1. Składniki polewy umieścić w naczyniu i połączyć 4 min / 60*C / obr. 2

    2. Wystudzić 5 min / obr.2

    3. Wierzch deseru "Ptasie mleczko" polać przestygniętą polew ą i odstawić do zastygnięcia.

Porady

Robiąc ten deser zaczęłam od białej czekolady, żeby nie musieć myć naczynia za każdym razem tmrc_emoticons.) 

Przed polaniem polewą "odpięłam" bok tortownicy, na wierzchu położyłam płaski talerz i szybkim ruchem odwróciłam. Potem zdjęłam dno tortownicy, delikatnie ściągnęłam pergamin i tym sposobem biała warstwa znalazła się na wierzchu. 

Deser jest pyszny! Myślę, że nareszcie wymyśliłam sposób na domowe "ptasie mleczko" zbliżone do oryginału, może troszkę mniej słodkie.  tmrc_emoticons.)) Polecam amatorom tego pysznego deseru tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:306:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

3-kolorowy deser "Ptasie Mleczko" z czekoladą

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 13, 2019 at 00:01

    inusia99 napisał:
    Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli ale chyba cos zrobilam nie tak...uzylam smietanki łaciate 36% ale w smaku wyczuwam taki nieprzyjemny miesny posmak a uzylamntez zelatyny do ciast...nie wiem co zrobilam nie tak


    Przykro mi, że coś poszło nie tak i smak deseru Panią nie zadowala.
    Nie umiem wytłumaczyć dlaczego jest mięsny posmak???
    Ja też najczęściej używam śmietanki Łacaite lub Pilos z Lidla. Nigdy nie czułam w niej mięsa tmrc_emoticons.;)
    Pozdrawiam, ElaK

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 12, 2019 at 23:57

    inusia99 napisał:
    Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma byc...taka nasza kwasna normalna smietana czy taka slodkawa w kartonikach....dz
    dziekijd z gory


    Dodałam już przy składnikach, że potrzebna jest śmietanka słodka, ponieważ podgrzewamy ją do temp. 60*C i ucieramy z czekoladą. Kwaśna mogłaby się zważyć

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 12, 2019 at 23:56

    asia.c napisał:
    Nie mogę uwierzyć, że wszystkim Wam wyszła pierwsz faza, t.j. ubijanie śmietany. Ja właśnie ubiłam drugi raz i po 60 sek jest masło a w przepisie jest 3,5 min....to niemożliwe...


    Pierwsza faza wychodzi pod warunkiem, że śmietana jest bardzo mocno schłodzona, max 4*C -można ją przed ubijaniem włożyć na kilka minut do zamrażarki.
    Czas ubijania podałam orientacyjnie (zmieniłam na 1-3 min), ponieważ przy ubijaniu śmietany trzeba ją obserwować, żeby się nie zrobiło masło. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami: świeżość śmietany, jej kwasowość i temperatura.
    Pozdrawiam, ElaK

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 12, 2019 at 16:27

    Zrobilam ptasie pleczko wedlug przepisu Pani Eli ale chyba cos zrobilam nie tak...uzylam smietanki łaciate 36% ale w smaku wyczuwam taki nieprzyjemny miesny posmak a uzylamntez zelatyny do ciast...nie wiem co zrobilam nie tak

  • marca 12, 2019 at 08:46

    Czy moze mi ktos napisac jaka smietana 12% ma byc...taka nasza kwasna normalna smietana czy taka slodkawa w kartonikach....dz
    dziekijd z gory

  • października 16, 2017 at 10:50

    jest pyszny i nie za słodki - w weekend robimy po raz kolejny - dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • maja 1, 2017 at 17:59

    Nie mogę uwierzyć, że wszystkim Wam wyszła pierwsz faza, t.j. ubijanie śmietany. Ja właśnie ubiłam drugi raz i po 60 sek jest masło a w przepisie jest 3,5 min....to niemożliwe...

  • kwietnia 1, 2016 at 22:19
    5.0

    Sprawdzono... wykonano ( dowód w załączeniu) ...na talerzu pustki, deser pyszny, polewa znakomita(do wykorzystania w innych ciastach)..bardzo dziękuję i polecam ... dość irytujący smak, dzięki gorzkiej czekoladzie (dałam 90%) i o dziwo...nie za slodkie tmrc_emoticons.) polecam Big Smile

    a ta moja forma miała 21 cm średnicy tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2620:]]

  • marca 8, 2015 at 17:39
    5.0

    Wyszło pyszne, lekkie i nie za słodkie tmrc_emoticons.) 

  • marca 4, 2015 at 15:29
    5.0

    przepis dodany do listy tmrc_emoticons.) mam tylko pytanie odnośnie wymiarów blachy?

Are you sure to delete this comment ?