Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki na ciasto

  • 2-5 g drożdży ( przy mało aktywnym zakwasie )
  • 500 g mąki pszennej 750
  • 180 g mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
  • 220 g Zakwasu
  • 300 g wody
  • 100 g mleka 3.2 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. zakwas ( opcjonalnie drożdze ) mleko ,wodę ,cukier Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

    Mieszanie"Mieszanie" 1,5 min temp 37 po 1 min dołożyć sól .

    Następnie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy mąki 5min Ciasto"Ciasto" wyjmujemy na miseczkę przykrywamy zostawiamy w ciepłym miejscu  i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość ( ok 2 godz ) po tym czasie formujemy okrągły bochenek chleba układamy na blasze podsypanej mąką i czekamy ok 0,5 godz w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st pieczemy 10 min po czym zmniejszamy temp do 190 st i pieczemy jeszcze ok 25 min .Gorący chleb lekko zwilżyć wodą

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

chleb pszenno- żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?