Składniki
ciasto
- 50 gramów otrębów, dowolnych
- 40 gramów oleju
- 2 łyżeczki soli
- 40 gramów drożdży świeżych
- 300 gramów maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczki cukru
- 450 gramów mąki, dowolnej
- 200 gramów marchwi
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
marchew rozdrabniamy "Blokada naczynia miksującego" 10s/ob 5 , przekładamy do miseczki.
drożdże maślankę i cukier "Blokada naczynia miksującego" 3m/37st ob 1
dodajemy mąkę olej marchew otręby i sól 3m/"Ciasto"
przekładamy ciasto do miski do wyrośnięcia ok30m
po tym czasie formujemy bułki układamy na blaszce wyłżonej papierem (ok 16 sztuk)
pononie zostawiamy do wyrośnięcia ok 10-15m
pieczemy 20-25minut 200 stopni
SMACZNEGO
bułki marchwiowe
Porady
bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać otrębami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułki bardzo delikatne,miękkie. Pasują i do wędliny,i do słodkich dodatków.
Super bułeczki
Ciasto luźne przed położeniem na papier żeby się nie przyklejały kładłam spodem na cieńką warstwę mąki
Nawet na drugi dzień mięciutkie
Bułeczki pyszne! Co do konsystencji ciasta, jest dosyć luźne, ale proponuję nie dodawać mąki (napewno stracą wtedy na delikatności), tylko przy formowaniu bułeczek należy moczyć dłonie Wychodzą idealnie! Dziękuję za przepis
Robiłam. Są fantastyczne i długo świeże. Jedyny mankament to niezwykle klejące ciasto - ale i z tym można sobie poradzić. Polecam bułki marchewkowe dodane przez basia-m .
Bułeczki pyszne, zmieniłam mąkę przenną na orkiszową i otręby dałam żytnie. Robiłam bułeczki większe więc wyszło ich mniej. Polecam
pyszne, ciacho dość rzadkie ale można zagęścić mąką i się tak nie rozlewa
Dziś je robiłam, rewelacyjne. Ja zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej. Pycha
wyszły super dziękuję za ten przepis! ja od siebei dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni.
Piękna konsystencja ciasta. Kolor marchewki zostaje intensywny do samego końca i pięknie sie prezentuje po rozcięciu bułki
Bardzo fajne buleczki. CIASTO jest dosc rzadkie i klejace,warto chyba piec je w foremkach silikonowych, bo robia sie plaskie i przyklejaja soe do papieru
przepis mieści się do TM31
Bułki smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną .....