![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/7cfca473-a6b9-424e-9dce-e0e89c69c871/main/precle.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/bd5a2005-890e-4698-96e5-9bc1371f4f79/main/precle.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/42c7c4d3-11ea-455e-a82e-7df32d2b3359/main/precle.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/8d7b82f1-804b-44a0-ada4-4ac46219ba87/main/precle.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/1e3ce8c7-20d3-486d-8422-5254d76a3619/main/precle.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/574992af-f736-4519-be84-482538761140/main/precle.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/bb76954d-a711-4a6c-9519-a9dea130aa9f/main/precle.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/086fccba-0912-4eae-adc6-0787077987ed/main/precle.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/719ddfc4-ae79-4606-8a0f-71285c2d4cb2/main/precle.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/065fdc84-b308-4177-afec-fa07db8cc1ad/main/precle.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/03be0536-ba9a-4ffa-adea-f08f89cc370a/main/precle.jpg)
![thumbnail image 12](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/34f875c9-cdcc-43b5-8373-1c3bfe4ce5d5/main/precle.jpg)
![thumbnail image 13](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/379d387f-9af2-4667-892e-f9684759e40f/main/precle.jpg)
![thumbnail image 14](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/9b5a0070-f619-4904-8643-7d8298ef0229/main/precle.jpg)
![thumbnail image 15](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/18c2ab4a-f4de-41a1-8ed9-d2757faa6a31/main/precle.jpg)
![thumbnail image 16](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/081df972-4cb5-46a1-a703-614a8c2f8a61/main/precle.jpg)
![thumbnail image 17](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/3b44de7d-8638-49d5-80a4-5f117067212b/main/precle.jpg)
![thumbnail image 18](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/c2a3d520-7142-4d72-a6e9-04d4a65ba157/main/precle.jpg)
![thumbnail image 19](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/dbead1fa-199f-4dac-bec9-2530a45b9719/main/precle.jpg)
![thumbnail image 20](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yujn6f0r-08f6e-238174-cfcd2-ff3ydzgz/6b3933a1-c7f0-4d8a-8cd1-743237a5e1e0/main/precle.jpg)
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
8
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Precle
- 400 g mleka
- 30 g Miekkiego masla
- 8 g drożdży instant, lub 40gr świeżych drożdży
- 600 g mąki przennej
- 1 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- 600 g wody
- 4 łyżki Sody spożywczej
- Sól gruboziarnista do posypania, Opcjonalnie
- Sezam, mak do posypania, Opcjonalnie
- Ser żółty tart do posypaniaopcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, dodać drożdże, podgrzać 2,5 min/37°C/obr. 2.
2. Dodać mąkę, sól i cukier, wyrobić ciasto 2 min 30 s/"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Ciasto włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją obojętośc dwukrotnie ( około 45-60 min).
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
4. Podzielić ciasto na równe kawałki. Rozwałkować palcami każda cześć na długi wałek, cieńszy na końcach a grubszy po środku.
Chwytamy oba końce ciasta, splatamy dwa razy i przyklejamy na grubsza cześć ciasta. - W płaskim garnku zagotuj wodę z soda spożywcza. Wkładaj kolejno uformowane precle do lekko gotującej sie wody. Gotuj przez 30-60 sekund. Wyjmij preclelyzka cedzakową i układaj je na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Posypać dodatkami i piec w temp. 200°C przez 15 minut aż sie zarumienią.
Precle
Gotowanie i pieczenie
Porady
Proponuje nie skracać czasu rośnięcia ciasta bo wtedy nie będzie takie pulchne. Można posmarować precle przed pieczeniem żółtkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
precelki są rewelacja. Ja pod koniec pieczenia posypuję staram serem.
są zjadane w kilka minut nawet gorące
Znakomite precle
Are you sure to delete this comment ?