thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
750 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb bazowy (na drożdżach)

  • 500 g mąki, dowolna mąka zbożowa (pszenna, żytnia, mieszanka orkiszowej i pszennej itp.)
  • 325 g wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 10 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Najprostszy chleb na drożdżach - przepis dla lubiących eksperymentować (i nie tylko)
  1. Do naczynia miksującego wlać 325 g wody.
  2. Wkruszyć 25 g drożdży.
  3. Miksowanie"Miksowanie" Miksowanie (czas: 10 sekund, obroty: 6).
  4. Wsypać 500 g mąki.
  5. Wsypać 10 g soli.
  6. Ciasto"Ciasto" Wyrabianie ciasta (czas: 5 minut).
  7. Ciasto przełożyć do keksówki (rozmiar np. 11x28 ).
  8. Pozostawić do wyrośnięcia (czas: około 30 minut).
  9. Przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 250°C.
  10. Piec przez 10 minut w temperaturze 250°C.
  11. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.
  12. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
  13. Wyłączyć piekarnik, uchylić jego dzwiczki i pozostawić w nim chleb na kolejne 20 minut.

Porady

Jest to przepis w sam raz dla miłośników eksperymentowania. Do jego zrobienia można użyć różnych typów mąk, mieszanek różnych mąk, nożna dodawać do niego różne dodatki jak np. pestki dyni, siemię lniane, suszone pomidory, kminek itp.

Na zdjęciach chleb na mieszance mąki pszennej, orkiszowej i gryczanej. tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najprostszy chleb na drożdżach - przepis dla lubiących eksperymentować (i nie tylko)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?