thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Łatwe bułki do Hot-dogów mięciutkie i wspaniałe.

Ciasto

  • 620 gramy mąki pszennej
  • 0,375 litra mleka, (1,5 szklanki)
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 50 gramów masła
  • 2 jajko, uwaga! 1 jajko do ciasta, 1 do posmarowania wierzchu bułeczek
  • 1 łyżeczek cukru, do rozczynu
  • 1 łyżeczek soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Ustaw TM Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na 37st i z odrobiny mąki, ciepłego mleka, cukru i drożdży zrób zaczyn w naczyniu.
    Po 2-3 min, kiedy drożdże zaczną pracować, wbij 1 jajko, dołóż miękkie masło i zamieszajObroty wsteczne"Obroty wsteczne" , dosyp mąkę, sól i wyrabiaj Ciasto"Ciasto" przez 3-4 minuty, aż ciasto będzie gładkie i odejdzie od naczynia.

    Wyjmij ciasto, uformuj gruby wałek i podziel go na 10 równych wałeczków. Moje bułeczki miały jakieś 15cm długości i grubość "cienkiego" banana.
    Ułóż bułeczki na blaszce, na papierze do pieczenia. Jeśli nie chcesz, by się połączyły, zrób duże odstępy. Ja lubię takie poprzytulane pieczywo, więc układam w odstępach 2cm.

    Włóż blaszkę do piekarnika nastawionego na minimalną temperaturę (np. na 50st na 5 minut i potem mniej), ważne żeby w piekarniku było światełko, drożdże to luuubią. Zostaw tam bułeczk do wyrośnięcia, na jakieś 30min.
    Otwórz piekarnik i na wysuniętej blaszce (nie wyjmuj całej blachy) posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem. Powinny być już grubiutkie, jak tradycyjne bułki amerykańskie do hotdogów.

    Zamknij piekarnik i zwiększ temperaturę na 180st.
    Piecz bułeczki przez 10-12 minut lub do zarumienienia. Uważaj, bułeczki szybko się złocą.
    Są dosknałe od razu po wyjęciu z piekarnika.

    A moje ulubione hot-dogi? Parówka vege z IKEA, kiszony ogórek, ketchup, musztarda, sri-racha, chrupiąca cebulka na wierzch. PALCE LIZAĆ!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łatwe bułki do Hot-dogów mięciutkie i wspaniałe.

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?