thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb:

  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej 550
  • 2 łyżeczki cukru
  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chrupiący chlebek
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2

    2. Dodajemy mąke pszenną oraz sól. Wyrabiamy 3 min/Ciasto"Ciasto" .

    3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tak aby podwoiło swoją objętość (czasami wystarczy 35 minut).

    4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.

    5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.

    6. Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut rownież z termoobiegiem.

    7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

     

Porady

Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.

 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chrupiący chlebek

Wydrukuj:

Komentarze