- TM 5
Składniki
Chleb:
- 2 łyżeczki soli
- 600 g mąki pszennej 550
- 2 łyżeczki cukru
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2
2. Dodajemy mąke pszenną oraz sól. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tak aby podwoiło swoją objętość (czasami wystarczy 35 minut).
4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.
6. Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut rownież z termoobiegiem.
7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
Chrupiący chlebek
Porady
Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebus jest bardzo smaczny
bardzo dobry. robie co tydzien i jeszce sie nie znudzil. polecam
super chlebek
Dla mnie super
MAM I JA
już jest w piekarniku miałam problem z uformowaniem zmoczyłam delikatnie rękęwodą zobaczymy
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika.. nie mogę się doczekać aby spróbować kromeczkę z masełkiem z TM na pewno będzie niebo w gębie!
super, chlebek zzrobiłam wieczorem i ledwo doczekał rana super
Bardzo dobry, polecam!
Przed 3 krokiem zwilżyć rękę woda i z góry go delikatnie go spryskać woda.
Wiem tylko ze potrzebowałam przepis sformatowany pod siebie i nie ma tu takiej możliwości jak na platformie zeby dodawać notatki... Dwoją droga mozna to teraz jakos edytować ?
Are you sure to delete this comment ?