![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hbl0me6t-fbb70-370428-f60be-nrkvchrf/f5388d61-ff6b-4f8e-b9f2-a62e247d30db/main/chlebek-pszenny.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hbl0me6t-fbb70-370428-f60be-nrkvchrf/01e4b3af-1b4b-4dd5-b5fe-6fd96ba08f63/main/chlebek-pszenny.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hbl0me6t-fbb70-370428-f60be-nrkvchrf/3fe4bf24-c0b2-4ae2-8579-b807db7dfb56/main/chlebek-pszenny.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hbl0me6t-fbb70-370428-f60be-nrkvchrf/a42c7966-74fc-4433-a8f5-ca55f62f71c9/main/chlebek-pszenny.jpg)
- TM 5
Składniki
Rozczyn
- 20 gramów świeżych drożdży
- 150 gramów wody
- 75 gramów mleka
- 1 łyżeczki cukru
Ciasto chlebowe
- 300 g mąki pszennej
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczki soli
- 10 gramów oliwy z oliwek
Pomada do chleba
- 75 gramów wody
- 1 łyżki mąki pszennej
- 1 szczypty soli
Przydatne przybory
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę,mleko dodać drożdże i cukier,
podgrzewać . 2 min/37°C/obr.1.Dodac mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sól, oliwa, wyrobić 3min/
"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do innego naczynia,przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na
30 min.Po wyrośnięciu chleba zbic kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka. Uformować w rękach owalny bochenek.
Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem .
Odstawić w ciepłe miejce na ok. 30 min. przykryć ściereczką kuchenną.
Po wyrośnięciu posmarować pomadą. aby ja przygotowac, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie składniki,a następnie zagotować na wolnym ogniu.Nastepnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem i wstawic do nagrzanego piekarnika.
Piec najpierw przez 10 min. w temp. 230°C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu.
Natępnie zmniejszyć do temp.180°C i dopiekac ok. 30-35 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy do chleba można dodać suche dtozdzedrożdże
Are you sure to delete this comment ?