thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Rozczyn

  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 150 gramów wody
  • 75 gramów mleka
  • 1 łyżeczki cukru

Ciasto chlebowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 gramów oliwy z oliwek

Pomada do chleba

  • 75 gramów wody
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 szczypty soli

Przydatne przybory

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę,mleko dodać drożdże i cukier,
    podgrzewać . 2 min/37°C/obr.1.

  2. Dodac mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sól, oliwa, wyrobić 3min/Ciasto"Ciasto" .

  3. Ciasto przełożyć do innego naczynia,przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na
    30 min.

  4. Po wyrośnięciu chleba zbic kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka. Uformować w rękach owalny bochenek.
    Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem .
    Odstawić w ciepłe miejce na ok. 30 min. przykryć ściereczką kuchenną.
    Po wyrośnięciu posmarować pomadą. aby ja przygotowac, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie składniki,a następnie zagotować na wolnym ogniu.

  5. Nastepnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem i wstawic do nagrzanego piekarnika.

  6. Piec najpierw przez 10 min. w temp. 230°C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu.
    Natępnie zmniejszyć do temp.180°C i dopiekac ok. 30-35 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek pszenny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?