Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
600
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb żytnio-pszenny
- 50 g drożdży świeżych, pokruszyć
- 1 łyżki miodu
- 1 łyżki soli, lub 2 małe
- 400 g mąki żytniej, typ 720
- 250 g mąki pszennej, typ 550
- 100 g ziaren słonecznika
- 30 g oleju, z oliwek
- 300 g wody, ciepła 50°C
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dodać drożdże, miód, sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, ziarna słonecznika, olej, wodę, wyrobić Ciasto 3 min /"Ciasto" . Ciasto uformować w keksówce.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 30°C.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić ciasto. Wierzch posmarować oliwą.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika, pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 min (30°C). Po tym czasie podwyższyć temp. w piekarniku do 180°C, piec około 50-60 min (180°C). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb podawać z wybranymi dodatkami.
Składniki
Porady
Pyszny chleb, polecam.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze