thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
600 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb żytnio-pszenny

  • 50 g drożdży świeżych, pokruszyć
  • 1 łyżki miodu
  • 1 łyżki soli, lub 2 małe
  • 400 g mąki żytniej, typ 720
  • 250 g mąki pszennej, typ 550
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 30 g oleju, z oliwek
  • 300 g wody, ciepła 50°C

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Składniki
  1. Dodać drożdże, miód, sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, ziarna słonecznika, olej, wodę, wyrobić Ciasto 3 min /Ciasto"Ciasto" . Ciasto uformować w keksówce.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 30°C.
  3. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić ciasto. Wierzch posmarować oliwą.
  4. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 min (30°C). Po tym czasie podwyższyć temp. w piekarniku do 180°C, piec około 50-60 min (180°C). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb podawać z wybranymi dodatkami.

Porady

Pyszny chleb, polecam.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-pszenny

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy