Czas przygotowania
16h 0min
Czas całkowity
16h 45min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
zakwas
- 289 gramów wody
- 363 gramów mąki żytniej chlebowej
- 17 gramów aktywnego zakwasu żytniego
ciasto
- 235 gramów mąki żytniej chlebowej
- 309 gramów maki pszennej chlebowej
- 17 gramów soli
- 3 gramy suchych drożdży
- cały zakwas
- 391 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zaczyn
Dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki w misce i przykryć szczelnie folią lub przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) na 12 godzin. - Ciasto właściwe
Do misy thermomixa dodajemy wszystkie składniki.
Ustawiamy "Ciasto" na 3 minuty, włączamy i pomagamy sobie kopystką. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do pierwszego wyrastania na 40 minut. - Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na dwa bochenki ok 800g każdy. Każdą część zagnieść osobno, złożyć kilka razy i przełożyć do foremek, najlepiej teflonowych, do ostatecznego wyrośnięcia.
- Przed włożeniem bochenków do piekarnika chleby naciąć żeby nie pękły. Piec w naparowanym piekarniku (na dno wrzucamy kilka kostek lodu) w temperaturze 230 st. C przez 15 minut, następnie 210 st. C przez kolejne 30 min. Wyciągnięte bochenki ostudzić na kratce.
ps. autorem przepisu jest Jeffrey Hamelman
Chleb żytni 66% Hamelmana
Porady
Po wyjęciu upieczonego chleba warto dopiec kilka minut już bez foremek.
Po upieczeniu spryskać chleby w foremkach i przykryć ręcznikiem na kilka minut - skórka będzie bardziej miękka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
W składnikach jest błąd. Proszę zmienić wyraz "zakwas" na "zaczyn", bo wprowadza w błąd nowicjuszy
(jak to zresztą widać w jednym z komentarzy).
martynasadlowska:zakwas żytni nie musi być całkowicie aktywny (pod warunkiem że dokarmiamy go co kilka dni w lodówce) - drożdże zrobią swoje
Wyglada wysmienicie dodaje do wypróbowania. Ten zakwas to jakiś błyskawiczny.
Are you sure to delete this comment ?