thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

220 g żytniego zakwasu chlebowego 510 g mąki pszennej chlebowej 330 g wody 15 g soli Mąka ryżowa - do oprószenia koszyka do wyrastania chleba Aha zakwas 220 gram to 110 g mąki żytniej i 110 gram wody. Zakwas startuje 12 godzin

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb z koszyka
  1. Przygotowanie:
    Do naczynia włożyć zakwas, dodać mąkę i wodę, 3minuty /wyrabianie ciasta
    Pozostawić w naczyniu na 30 min.
    Dodać sól, wyrobić Ciasto. 3minuty/ciasto
    Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min.
    Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok i przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską.
    Miskę ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30 min. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 min.

    Koszyk do wyrastania chleba oprószyć.
    Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, spłaszczyć i zakładając brzegi ciasta do środka, uformować owalny bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania chleba, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną,
    odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości. Można odstawić do lodówki na około 10 godzin. Ja tak robię.

    Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Mała Para.

    Wyrośnięte ciasto ostrożnie przełożyć na przygotowaną blachę, odwracając koszyk.
    Długim, ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka płytkich nacięć.
    Piec 15 min (230°C Mała para), następnie obniżyć temp. do 200°C, piec kolejne 30 min (200°C Mała para).
    Chleb wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy jest upieczony. Jak pukniesz musisz słyszeć głuchy dzwięk.
    Studzić na kratce. UWAGA chleb na kratce jeszcze się dopieka. Nie można kroić od razu, musisz odczekać minimum 45 minut. Jak przekroisz odrazu to ucieka para i bedzie albo niedopieczony albo bedzie suchy

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z koszyka

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy