Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
500
g
Poziom
Trudny
- TM 21
opublikowany: 05/08/18
zmieniono dnia: 05/08/18
Składniki
Chleb pszenny do glinianego garnka
CIASTO
- 300 g Mąka pszenna, typ 500
- 100 g mąka pszenna pełnoziarnista, (lub razowa/ lub żytnia)
- 400 g aktywnego zakwasu chlebowego pszennego, (Maka i Woda (1:1), min. 12h w temp pokojowej)
- 150 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" .
Wyrabiać ciasto "Ciasto" , 3 min.
Ciasto ma być gładkie, bez grudek itp. - Wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.1h, temp pokojowa)
Po pierwszym wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (ponownie lekko wyrabiamy, ale ręcznie). Pozostawiamy na ok 15 minut, a następnie przekładamy do odpowiednio przygotowanego garnka glinianego. - Przed pieczeniem namaczamy garnek w wodzie (min. 20 min). Następnie wycieramy go i porządnie smarujemy od środka olejem i wysypujemy zmiksowanymi w "Blokada naczynia miksującego" (czas 10s, obr. 7) płatkami owsianymi.
Ciasto (niewyrośnięte) umieszczamy w garnku, przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ZIMNYM, NIENAGRZANYM PIEKARNIKU!!!
Po umieszczeniu garnka z ciastem w piekarniku, nastawiamy piekarnik na temp. 230st. i czekamy aż osiągnie tą temperaturę. Od momentu nagrzania przez 10 minut pozostawiamy piekarnik na 230st., a następnie obniżamy do 200st i pieczemy przez 1h.
Pieczemy trybem "Góra - dół".
CIASTO
Pieczenie w garnku glinianyn
Porady
Po upieczeniu, można na końcu wyciągnąć bochenek z garnka i zostawić na chwilę w piekarniku na kratce żeby się zarumienił.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?