Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb pszenno żytni
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 łyżeczki cukru
- 500 g wody
- 500 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej, opcjonalnie
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 porcje oliwy z oliwek, lub masło do natłuszczenia formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 25 g. pokruszonych drożdży,
dodać 2 łyżeczki cukru i 500 g. wody.
Podgrzewać 3 min/37°C/obr.1. - Dodać 500 g. mąki pszennej, 50 g. mąki żytniej,
20 g. oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli.
Wyrobić 2 min/"Ciasto" . - Zostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na ok.15 min.
- Zamieszać 30s./"Mieszanie"
- Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na kolejne
15 min. - Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy(keksówki),przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Piec ok 45 min.(180°C).
Podawać po ostudzeniu.
Chleb pszenno żytni
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zmieniłam troszkę proporcje i rodzaj mąki . Daję 450g mąki pełnoziarnistej i 150g mąki żytniej oraz nie dużą łyżkę octu .Jako dodatki dodaję słonecznik i siemie lniane .Proszę zaryzykować i spróbować . U mnie chlebek kazdy chwali a jak dla mnie pychotka . Pozdrawiam .
Jest prosty i super
margolcik: Dziękuję za komentarz.Też korzystam z tego przepisu często i cieszę się że udało się zaadoptować go do Thermomixa. Jeszcze większa radość że Tobie również smakuje
Korzystam ostatnio często z tego przepisu, dodaję czarnuszki, chleb zawsze wychodzi smaczny
Własnie piekę.... wygląda pięknie.
Super
Are you sure to delete this comment ?