Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
Chleb pszenno-żytni razowy bałucki
- 400 g mąki pszennej, typ 450 lub 600
- 200 g mąki pszennej razowej, typ 1850
- 150 g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 450 g wody letniej
- 50 g jogurtu naturalnego
- 30 g drożdży świeżych
- 18 g soli
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 450g wody letniej, dodać jogurt naturalny (50g), drożdże (30g), mąkę pszenną typ 450 (400g), mąkę pszenną razową ( 200g), mąkę żytnią razową (150g), sól (18g), cukier (1 łyżeczka).
- Wyrobić ciasto "Ciasto" 3min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 60 min. W tym czasie naczynie żaroodporne (27x 20cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko uklepać, wypełnić nim naczynie (dokładnie w rogach) i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny, do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220 st C
- Ostrym nożem wykonać na wyrośniętym bochenku ukośne nacięcia. Piec 15 min. (220 st C), następnie obniżyć temp do 190 st C i piec przez kolejne 20- 25 min. Wyjąc chleb z piekarnika, sprawdzić czy jest upieczony (przy stukaniu w jego spód powinien wydać głuchy dźwięk). Jeśli jest niedopieczony to należy dopiekać przez 10-15 min.
Ja przygotowuję dwie porcje ciasta chlebowego- jedna po drugiej (bez mycia naczynia), odstawiam do wyrośnięcia, a następnie dzielę na trzy blachy- keksówki i ponownie odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Piekę wydłużając czas o ok. 10 min czyli 45- 50 min
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?