thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 40min
Czas całkowity
3h 35min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
przez lena335
opublikowany: 01/11/22
zmieniono dnia: 05/20/22

Składniki

Chleb portugalski

  • 550 g wody
  • 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do opruszenia blatu
  • 15 g drożdży świeżych
  • 10 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać 15g świeżych drożdży ,3 min/37°C/obr. 3
  2. Nastepnie wsypać mąkę pszenną chlebową 720 g I 10g soli Wyrabiać przez 20 sec/ obroty 6.
  3. Pozostawić w naczyniu na 40 minut
  4. wyrabiać w naczyniu miksującym przez 6 min/ obroty 6
  5. Przełożyć ciasto do natłuszczonego oliwą naczynia i przykryć folia spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C
  7. Ciasto wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek(nie wyrabiać ciasta zbyt długo)
  8. Ostrożnie przełożyć uformowany bochenek do posypanej mąka formy,
  9. Piec przez około 55min w temperaturze 250°C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb portugalski

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?