Składniki
Ciasto na chleb
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 500 g mąki żytniej t.720
- 350 g ciepłej wody
- 1,5 g drożdży
- 50 g oleju roślinnego
- 130 g zakwasu żytniego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wsypać wszystkie produkty do naczynia
2. Wyrabiać ciasto 5 min."Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" /
3. Zostawić na 20 min.
4. Wyrabiać ciasto 3 min. "Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
5. Wyłożyć do foremki, mokrą ręką wyrównać ciasto i odstawić na 3 godziny
6. Spryskać obficie wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni
7. Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą
8. Piec 20 min. w temperaturze 220 stopni, 20 min. w temp. 200 st.,
20 min. w temp.180 st.
9. 5/10 min. przed końcem spryskać chleb wodą.
Wyrabianie ciasta
Porady
"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
1,5 g drożdży ? Jak mam to odmierzyc. Może chodzi o 15 g.
Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje świeżość. Będzie jednym z moich ulubionych.Super przepis.
Zakwasu czasami daje więcej, to zależy ile mam, ostatnio zrobiłam ze 130 g i wyszedł dobrze, może jest to kwestia dobrego wyrobienia w dobrym sprzęcie
1,5g jest w stanie ruszyć 500 g mąki żytniej ?Chleb nie jest za ciężki ?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Świetny przepis, chleb wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki
Are you sure to delete this comment ?