- TM 31
Składniki
Chleb pszenno-żytni
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej białej
- 150 g mąki żytniej typ 500
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 390 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mieszamy wodę z drożdżami 30 sek./poz.4
2. Dodajemy mąki, sól i opcjonalnie ulubione dodatki: siemie lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam. Mieszamy 6min./"Ciasto"
3. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w kielichu przykrytym ściereczką.
4. Gdy ciasto dosięga krawędzi kielicha mieszamy znowu przez 30 sek./"Ciasto" .
5. Przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej olejem i pozostawiamy znowu do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni.
6. Gdy ciasto zacznie podchodzić pod brzegi blaszki można wsadzić go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. (piekarnik ustawiam na termoobieg). Smacznego!
Porady
Po wymieszaniu ciasto powinno formować się w kulę, jeśli szybko rozlewa nam się w kielichu znaczy to,że ciasto jest za rzadkie, wtedy należy dodać mąki.
Wierzch chleba przed włożeniem do piekarnika możemy posypać płatkami owsianymi lub innymi ulubionymi dodatkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mam mąkę pszenna i żytnią która mąka zastąpić make pełnoziarnistą
Ile cm keksowka ( mam3 rozmiary)?
Bardzo dobry chlebek. Nie jest suchy i nie czuć drożdżami. Ciemny chleb który nawet dzieciom smakuje to już coś. Będzie często przepis gościł u nas dziękuję 😉
Pyszny chlebek, dodaję dużo ziaren i można go jeść i jeść. Polecam trzymać się przepisu , ja dałam mniej soli , ale to był błąd. Jutro robię następny.
Pyszny chleb. Na stałe zagoscil W mojej kuchni. Chyba najlepszy za wszystkich które próbowałam.
Bardzo dobry chlebek Ze wszystkich chlebów ten jest najlepszy. Zmodyfikowałam go jedynie o łyżeczkę cukru, czarnuszkę i słonecznik.
Piekę go notorycznie, we wszystkich konfiguracjach mąki. Dodaję wszystkie mąki jakie aktualnie mam w szafce i zawsze wychodzi pycha.
Chleb jest przepyszny. Ze wszystkich , które piekłam jest najlepszy. Dziękuje za ten przepis .
Bardzo fajny chlebek: sprężysty (bardziej, niż te na zakwasie), ale nie czuć drożdży. Dodałam siemie lniane i słonecznika. Piekłam w metalowej keksówce i jednak wysmarowanie tylko olejem nie pozwoliło dobrze odejść chlebkowi po upieczeniu. Następnym razem podsypię płatkow owsianych, otrąb itp.
Are you sure to delete this comment ?