thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb pszenno-żytni

  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej białej
  • 150 g mąki żytniej typ 500
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 390 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Mieszamy wodę z drożdżami 30 sek./poz.4

    2. Dodajemy mąki, sól i opcjonalnie ulubione dodatki: siemie lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam. Mieszamy 6min./Ciasto"Ciasto"

    3. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w kielichu przykrytym ściereczką.

    4. Gdy ciasto dosięga krawędzi kielicha mieszamy znowu przez 30 sek./Ciasto"Ciasto" .

    5. Przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej olejem i pozostawiamy znowu do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni.

    6. Gdy ciasto zacznie podchodzić pod brzegi blaszki można wsadzić go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. (piekarnik ustawiam na termoobieg). Smacznego!

Porady

Po wymieszaniu ciasto powinno formować się w kulę, jeśli szybko rozlewa nam się w kielichu znaczy to,że ciasto jest za rzadkie, wtedy należy dodać mąki.

Wierzch chleba przed włożeniem do piekarnika możemy posypać płatkami owsianymi lub innymi ulubionymi dodatkami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 18, 2021 at 17:46

    Mam mąkę pszenna i żytnią która mąka zastąpić make pełnoziarnistą

  • czerwca 4, 2021 at 20:41

    Ile cm keksowka ( mam3 rozmiary)?

  • marca 18, 2021 at 10:35
    5.0

    Bardzo dobry chlebek. Nie jest suchy i nie czuć drożdżami. Ciemny chleb który nawet dzieciom smakuje to już coś. Będzie często przepis gościł u nas dziękuję 😉

  • maja 23, 2020 at 17:27

    Pyszny chlebek, dodaję dużo ziaren i można go jeść i jeść. Polecam trzymać się przepisu , ja dałam mniej soli , ale to był błąd. Jutro robię następny.

  • kwietnia 30, 2020 at 05:31

    W końcu chleb , który mi wyszedłtmrc_emoticons.) polecam jest pyszny piekę go cały czas od dwóch miesięcy . Coraz częściej i więcej , bo amatorów nie brakuje tmrc_emoticons.;-)

  • czerwca 7, 2019 at 06:21

    Pyszny chleb. Na stałe zagoscil W mojej kuchni. Chyba najlepszy za wszystkich które próbowałam.

  • grudnia 7, 2017 at 10:04

    Bardzo dobry chlebek Smile Ze wszystkich chlebów ten jest najlepszy. Zmodyfikowałam go jedynie o łyżeczkę cukru, czarnuszkę i słonecznik.

  • listopada 3, 2017 at 19:01
    5.0

    Piekę go notorycznie, we wszystkich konfiguracjach mąki. Dodaję wszystkie mąki jakie aktualnie mam w szafce i zawsze wychodzi pycha.

  • października 21, 2017 at 13:19

    Chleb jest przepyszny. Ze wszystkich , które piekłam jest najlepszy. Dziękuje za ten przepis .

  • stycznia 2, 2017 at 21:47

    Bardzo fajny chlebek: sprężysty (bardziej, niż te na zakwasie), ale nie czuć drożdży. Dodałam siemie lniane i słonecznika. Piekłam w metalowej keksówce i jednak wysmarowanie tylko olejem nie pozwoliło dobrze odejść chlebkowi po upieczeniu. Następnym razem podsypię płatkow owsianych, otrąb itp.