Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Nadzienie
- 250 gramów łososia wędzonego plastry
- 200 gramów serka śmietankowego, ja użylam philadelfia
- 2 łyżki chrzanu tartego
Cisto szpinakowe
- 450 gramów szpinak mrożony rozrobniony
- 4 jajka
- 20 gramów mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta galki muszkatałowej
-
6
1h 10min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy na sicie tak aby odsączyc wodę.
Nagrzewamy piekarnik do 200stopni
Ubjiamy białka ok 3min obr 3 z użyciem motylka. Przekladamy do innego naczynia
Nakladamy motylek. Do naczynia miksujacego dajemy zółtka ubjiamy ok 2 min/obr3. Dodajemy mąke i ucieramy ok 0,5min/obr3. Kopystką zgarniamy mase ze scianek naczynia zwracajac szczególna uwage na dno naczynia.Czynność powtarzamy. Dodajemy przeciśniety przez praske czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy. Mieszamy ok minuty/obr2 ( do połączenia skladnikow)
Dodajemy ubite bialka . Mieszamy ok 1min/motylek/obr 2 ( do połączenia skladników).
Forme ( blache) z piekarnika wykladamy papierem do pieczenia. Wylewamy mase. Piec ok 8-10 minut.
Studzimy.
Na blat stołu rozwijamy folie spożywczai ukladamy placek do góry i delikatnie ściagamy. placek smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem.Rozkladamy plasterki łososia. Zwijamy w rolade. Rolada powinna polezec kilka godzin w lodowce. Kroimy w plastry ok 1- 1 1/2cm. Można skropic cytryna
Ciasto szpinakowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
można użyc zamiast zwykłego serka smietankowego i chrzanu serek śmietankowo-chrzanowy. Jeśli nie przepadamy za chrzanem można ten skladnik pominąć.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne Polecam , jednak dla mnie rzepis...
Bardzo smaczne Polecam , jednak dla mnie rzepis troche haotyczny.
po raz kolejny robiłam tą roladę i znów...
po raz kolejny robiłam tą roladę i znów wyszła wyśmienita .
Dziękuję ci za ten przepis !!!!
Pycha
Bardzo fajny przepis. Samczny. Ja dałam serek...
Bardzo fajny przepis. Samczny. Ja dałam serek Almette z chrzanem.
W przepisie nie jest napisane kiedy mieszać z motylkiem a kiedy bez. I dużo ciasta przykleiło mi się do motylka i źle mi się rozmieszało.
Polecam,
Czy ktoś próbował zrobić ze świeżym...
Czy ktoś próbował zrobić ze świeżym szpinakiem? Ma to wpływ na jakość rolady?
Roladka zrobiła furorę na urodzinachDziękuję.
Roladka zrobiła furorę na urodzinachDziękuję.
Rolada wyszła cudna. Bardzo nieufnie...
Rolada wyszła cudna. Bardzo nieufnie podchodziłam do tematu, gdyż ciasto jest bardzo rzadkie przy wykładaniu na blachę. W trakcie pieczenia jednak twardnieje i cudnie się zwija nie rwie się. W moim kochanym TM5 to trzas pras i gotowe. Polecam
Mimo ze ciasto zdawalo sie byc po przygotowaniu...
Mimo ze ciasto zdawalo sie byc po przygotowaniu rzadkie, w piekarniku szybko się scięło a rolada byla wysmienita. Zrobiłam z makrelą.
Rewelacyjna!...
Rewelacyjna!
Robiłam już 2 razy. Zawsze wychodzi super, a goście są zachwyceni pomysłem. Jedną robiłam z wędzonym kurczakiem zamiast łososia - pychotka. Dziś będę robić z makrelą. Dzięki za przepis
Ten przepis zagościł u mnie na stałe. Zawsze...
Ten przepis zagościł u mnie na stałe. Zawsze wychodzi rolada idealna. dodaje tylko mniej chrzanu, aby nie dominował w smaku. całość super
Mi niestety nie wyszła
Mi niestety nie wyszła
Super, bardzo fajny przepis. Rolada bardzo nam...
Super, bardzo fajny przepis. Rolada bardzo nam smakowała
Super przepis...
Super przepis
Nie lubie szpinaku ani łososia a jak zobiłam to nawet ja się zajadałam
Rolade zrobiłam na urodziny córki. Nie lubię...
Rolade zrobiłam na urodziny córki. Nie lubię łososia wędzonego na zimno, więc osobiscie nie próbowałam tej rolady, ale napisze tylko, że pierwsza znikneła ze stołu Wszyscy bardzo chwalili!
Efektowna atwa w przygotowaniu a przede wszystkim...
Efektowna, łatwa w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczna.
Roladka super cho mozna dodac wiecej czosnku do...
Roladka super choć mozna dodac wiecej czosnku do szpinaku. Użyłam serka almette z suszonymi pomidorami
Zachwyca
Zachwyca
Wygląda imponująco a jest badzo łatwa do...
Wygląda imponująco a jest badzo łatwa do przygotowania. A nadrzędne jest to, że smakuje wyśmienicie Zrobiłam 2 z dwoma różnymi serkami Almette: śmietankowym i chrzanowym, który zdecydowanie bardzij smakował degustującym. Sprawił, że rolada jest bardziej wyrazista w smaku. Pozdrawiam autorkę przepisu
czy ten "biszkopt" szpinakowy ubijamy cały czas z...
czy ten "biszkopt" szpinakowy ubijamy cały czas z nałożonym motylkiem?
Smaczna i elegancka rolada. Łatwo się ją robi,...
Smaczna i elegancka rolada. Łatwo się ją robi, a efekt jest piorunujący. Danie bardzo ładnie wygląda na talerzu. Najtrudniejsze było ściąganie papieru do pieczenia z biszkoptu. Trzeba to robić powoli.
Bardzo dobre, polecam. Ciasto
Bardzo dobre, polecam. Ciasto przekroiłam na pół i zrobiłam 2 roladki, jedną z rybką, a drugą z warzywami i suszonymi pomidorami. Gościom smakowało.
Wygląda pysznie! zamiast
Wygląda pysznie! zamiast łososia użyję wędzonego pstrąga, myślę że będzie smaczne!
Bardzo dobra
Bardzo dobra
Robiłam roladę bez
Robiłam roladę bez przekonania bardziej dla gości niż dla siebie bo nie lubię ani szpinaku ani łososia ale efekt końcowy miło mnie zaskoczył. Bardzo dobre i ładnie wyglada
bardzo smaczne polecam
bardzo smaczne polecam zrobiłam roladki na przyjęcie i okazały się hitem, bardzo smaczne polecam
Rolada bardzo smaczna.
Rolada bardzo smaczna. Polecam!
Super przepis. Rolada pyszna.
Super przepis. Rolada pyszna. Nawet dla nielubiacych lososia. Chrzan lekko koryguje smak łososia. Spróbuje jeszcze wersji z suszonymi pomidorami.
Swietna podpowiedz.
Swietna podpowiedz. Koniecznie musze sprobowac
Rolada pyszna <3 Miałam
Rolada pyszna <3 Miałam bardzo ostry chrzan i mocno go czuć. Następnym razem dodam troszkę mniej chrzanu albo trochę łagodniejszy.
Już drugi raz robiłam roladę
Już drugi raz robiłam roladę z tego przepisu i ponownie odniosła ona sukces na stole. Wszystkim smakowało i zniknęło w pierwszej kolejności. Polecam z całego serca!
Zrobiłam na świeta.Wyglądają
Zrobiłam na świeta.Wyglądają super.Myśle że smakować też bedą
Przepis super. Fajną
Przepis super. Fajną alternatywą dla nielubiących łososia są suszone pomidory
Roladka OK
Roladka OK
Zrobiłam na chrzciny synka,
Zrobiłam na chrzciny synka, wszystkim bardzo smakowało
Wszystko wyszło jak należy.
Wszystko wyszło jak należy. Przepis bardzo dobry
Czeka już w lodówce, bedziemy
Czeka już w lodówce, bedziemy dziś degustować
Na pewno ją zrobię
Na pewno ją zrobię
Rolada zrobiona, czeka w
Rolada zrobiona, czeka w lodówce do jutra
Wygląda znakomicie. Dodaję do
Wygląda znakomicie. Dodaję do wypróbowania tym bardziej, że rodzinka lubi szpinak i łososia
Wygląda tak pięknie, że muszę
Wygląda tak pięknie, że muszę to zrobić. Tym bardziej że uwielbiam łososia.
Pięknie wygląda, z wielką
Pięknie wygląda, z wielką przyjemnością wypróbuję ten przepis
Marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma swoją nazwę. Nazywamy je nadzieją — Jostein Gaarder
Edytko dziękuję za szybką
Edytko dziękuję za szybką odpowiedż Pozdrawiam
Grażynko dziekuje. Zrobiłam
Grażynko dziekuje. Zrobiłam juz poprawki w przepisie. Jak zauważyłaś to moj pierwszy przepis i chyba z emocji zapomniałam o tak ważnych sprawach. Luknji w przepis jak bedzie trzeba to jeszcze w/g wskazówek zrobie poprawki. Postaram sie jeszcze dzis dodac nowy przepis z mojego zeszytu tym razem na słodko
Edek z krainy kredek
Gabi uwież mi robi sie ja
Gabi uwież mi robi sie ja bardzo szybko...dłużej się czeka aż jak to sie mówi wszystko sie "przeżre" w lodowce
Edek z krainy kredek
Edytko gratuluję pierwszego
Edytko gratuluję pierwszego przepisu Mam pytanie, w którym momencie zdejmujesz motylek? ile czasu i na jakich obrotach uciersz ciasto po dodaniu mąki, potem czosnku i szpinaku? Ja robię podobną roladę, ale nie dodaję mąki do ciasta chcę wykorzystać Twój przepis, dlatego pytam Pozdrawiam bardzo serdecznie
Pieknie wygląda ta rolada
Pieknie wygląda ta rolada Edziu. Trochę pracochłonna, ale można "błysnąć" na przyjęciu. dodaję do swojego zbiorku.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"