Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Kaszotto dyniowe z brokułami i cukinią
- 150 g dynia Hokkaido, bez pestek, pokrojona na kawałki
- 5 g oliwa z oliwek, extra virgin
- 50 g ser parmezan, podzielony na kawałki
- 5 g natka pietruszki, świeża
- 150 g różyczki brokułu
- 150 g cebula, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnek
- 35 g oliwa z oliwek, extra virgin
- 250 g kasza pęczak
- 80 g białe wino, wytrawne
- 600 g woda
- 2 łyżeczki koncentrat bulionu, warzywnego
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprz, świeżo mielony
- 1 łyżki tymianek, świeży, listki
- 150 g cukinia, pokrojona w cienkie plastry
- 2 łyżki pestki dyni, uprażone na suchej patelni
- 2 łyżki słonecznik łuskany, uprażone na suchej patelni
- 1 łyżki migdały, w płatkach, uprażone na suchej patelni
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż kawałki dyni, dodaj 5g oliwy, posiekaj -> 5s /obr 6, zgarnij kopystką na dno naczynia
- Następie duś -> 10 min / 90°C / obr 1,5
- Zmiksuj -> 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia. Umyj i osusz naczynie miksujące
- Do czystego, suchego naczynia miksującego włóż pokrojony na kawałki parmezan i natkę -> rozdrobnij 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia
- Na pokrywie naczynia miksującego podstaw dolną część przystawki Varoma, odważ różyczki brokułów i odstaw
- Do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół i ząbki czosnku , dodaj 35g oliwy -> rozdrobnij 3s / obr 5, zgarnij kopystką na dno naczynia
- Następnie [size= medium]-> duś bez założonej miarki 3 min / 100°C / obr 1 [/size]
- Dodaj kaszę pęczak -> duś bez założonej miarki 2 min / 100°C / obr 1 "Obroty wsteczne" [/size]
- [size= medium]dodaj wino -> duś bez założonej miarki 2 min / 100°C / obr 1 "Obroty wsteczne" [/size]
- dodaj mus z pieczonej dyni, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól, pieprz, listki tymianku, wymieszaj całość kopystką -> na pokrywie postaw przystawkę Varoma z różyczkami brokułów, załóż pokrywę Varomy -> gotuj 12 min / 100°C / obr 1 "Obroty wsteczne"
- odstaw Varomę, do naczynia miksującego dodaj plasterki cukinii -> gotuj 8 min / 100°C / obr 1 "Obroty wsteczne"
- Zdejmij przystawę Varoma, przełóż ugotowane na parze różyczki brokułów z przystawki Varoma do naczynia miksującego, dodaj parmezan z natką -> wymieszaj, odstaw na 3-5 minut
- Podawaj kaszotto posypane uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów.
Mus z dyni
Zielony parmezan
Kaszotto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ser parmezan można zastapić serem Dziugas lub innym twardym serem.
Jeśli chcesz dodać dodatek mięsy - świetne sprawdzi się chorizo -> 80-100g pikantnej kiełbazy chorizo pokrój mw paseczki i dodaj w punkcie 11, razem z plasterkami cukinii
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzI jak ? Bo mija 2,5 roku i nie wiem czy Pani nie...
I jak ? Bo mija 2,5 roku i nie wiem czy Pani nie żyje po ugotowaniu tego dania, czy jednak nie miala Pani czasu. Proszę o informację bo jutro gotuję dla dzieci i nie wiem czy warto. Pozdrawiam
Bardzo apetyczne zdjęcie! Ogromny plus za danie...
Bardzo apetyczne zdjęcie! Ogromny plus za danie bezmięsne. Idealne dla mnie! Dam znać po degustacji, ale zapowiada się wyśmienicie.