thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa z zielonej soczewicy i papryki

  • 180 g zielona soczewica, suszona
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona 1 cm kostkę
  • 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1,2 litra wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki chili, suszonego, opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 1 cytryna, pokrojona w 8

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
    2.Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
    3.Dodać opłukaną soczewicę, ziemniaki, czerwoną paprykę i marchewkę, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
    4.Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, ostrą paprykę, chili i sól, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z zielonej soczewicy i papryki podawać na ciepło udekorowaną natką pietruszki i pokrojoną w ósemki cytryną.

Porady

W punkcie 1. soczewicę należy wypłukać bardzo dokładnie, do momentu, aż woda będzie czysta, aby uniknąć nadmiernego powstawania piany podczas gotowania.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z zielonej soczewicy i papryki

Wydrukuj:

Komentarze