Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
- 180 g zielona soczewica, suszona
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona 1 cm kostkę
- 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
- 1,2 litra wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczki majeranku suszonego
- 1 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki chili, suszonego, opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 1 cytryna, pokrojona w 8
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
2.Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3.Dodać opłukaną soczewicę, ziemniaki, czerwoną paprykę i marchewkę, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
4.Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, ostrą paprykę, chili i sól, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z zielonej soczewicy i papryki podawać na ciepło udekorowaną natką pietruszki i pokrojoną w ósemki cytryną.
Porady
W punkcie 1. soczewicę należy wypłukać bardzo dokładnie, do momentu, aż woda będzie czysta, aby uniknąć nadmiernego powstawania piany podczas gotowania.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Looks quite delicious, connect 4 I want to try it