Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • PESTO Z PIETRUSZKI
  • Skórka z połowy cytryny
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek natki pietruszki (same listki) lub kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ZUPA
  • 400 gpieczonej dyni bez skórki (upieczonej w piekarniku w 200 st. przez 20 min)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 5 cm imbiru świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cm papryczki chili (dla amatorów ostrego smaku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa drobiowo-warzywna lub łyżeczka przyprawy uniwersalnej (najlepiej zrobionej w Thermomixie)
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie






  1. Najpierw przygotowujemy pesto.

    Skórkę cytryny wrzucamy na wirujące na obr.10 ostrze, dorzucamy
    czosnek i gdy zostanie posiekany wrzucamy listki pietruszki. Otwieramy Thermomix
    zgarniamy kopystką ze ścianek. Dodajemy oliwę i sok z cytryny i miksujemy na
    obr.10 przez 1 min na gładką masę. Pesto przekładamy do pojemniczka. Myjemy naczynie miksujące.



     



    Teraz przygotowujemy zupę:



    Na wirujące na obr.10 ostrza wrzucamy ząbki czosnku, imbir i
    ewentualnie chili. Zmniejszamy obroty do 5 i wrzucamy przekrojoną na pół cebulę
    i miksujemy 3 sekundy. Zgarniamy wszystko ze ścianek kopystką. Dodajemy oliwę.
    Dusimy 4 min na poz.Varoma obr. wsteczne . Otwór pokrywy powinien być
    zamknięty miarką. Dodajemy dynię i miksujemy obr. 8 przez 15 s. Dodajemy mleko
    kokosowe, przyprawę warzywną lub kostkę i gotujemy 8 min. w 80 st. na obr. 2.
    Po ugotowaniu miksujemy na obr. 8-9 przez 15s. Doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i podgrzać zupę aż
    osiągnie temp. 80 st.





     Podajemy pokropioną pesto z pietruszki. Szybsza wersja –
    polać przed podaniem olejem z pestek z dyni lub podprażanymi na suchej patelni
    pestkami z dyni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem z dyni z pietruszkowym pesto

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy