thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 25/04/14

Składniki

  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mleka
  • 4 żółtka
  • 0,5 laski wanilii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, sól i cukier.

    2. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, nasiona zeskrobać czubkiem noża, wrzucić razem z laską wanilii do naczynia miksującego, podgrzać 6min/80°C/ Wsteczne /obr 4. Wlać sos do miseczki, wyjąć laskę wanilii, podawać na ciepło lub na zimno.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos waniliowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 15, 2016 at 20:18
    3.0

    Mi też wyszedł ciut za rzadki ale dodałam mąki ziemniaczanej i było ok. Podałam do naleśników z bananami i truskawkami. 

  • maja 15, 2016 at 17:45
    1.0

    Nie wyszło dobrze i płynna woda!!! 

  • maja 18, 2014 at 18:51

    A mi nie smakował tmrc_emoticons.( Jakiś taki za bardzo jajowy...

  • kwietnia 26, 2014 at 17:26

    Szymon, świetny pomysł z tymi jabłkami  tmrc_emoticons.)  Za oknem pada i pada... Miało być ognisko, ale zamiast niego zrobię kolację w domu a przed nią szybciutko pieczone jabłka! Dzięki za inspirację, lecę do kuchni  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 23, 2014 at 19:22

    Ja używam do polania jabłek zapieczonych tz. Jeżyków ( jabłka najlepiej duże czerwone odcinam końcówkę wydrążam środek skrapiam sokiem z cytryny do środka wkładam dzem wiśniowy i przykrywam odciętą koncówka następnie widelcem nakłuwam jabłko a w otwory wtykam słupki migdałów i zapiekam w piekarniku a jak się upieką polewam sosem waniliowym).PYCHA 

  • kwietnia 23, 2014 at 01:30

    Ja uzywam sos waniliowy do mrozonych owocow... czyli np. truskawki,jagody,maliny zalezy co macie ja daje wszystkiego po troche, wyciagam te owoce mrozone,zostawiam na okolo 30 min w temp.pokojowej potem wrzucam do thermomxa dodaje troche cukru i sos waniliowy miksuje krotko i wychodza pyszne lody! 

  • października 17, 2013 at 17:49
    5.0

    Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="tmrc_emoticons.p" width="19" height="20">Mniam, mniam. Lubię wszystko co waniliowe. POZDRAWIAMtmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • sierpnia 8, 2013 at 22:12

    Do czego można podawać taki sos ?

  • sierpnia 5, 2013 at 12:45

    Uwielbiam sos waniliowy ,wypróbuję na pewno ,pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)