Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
- 1/4 laski wanilii
- 12 g cukru
- sòl do smaku, jesli trzeba
- 150 g mleka
- 2 żółtka jaj
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Laskę wanilii pokroić na kawałki, zeskrobać nasiona. Wanilię i nasiona zmielić w "Blokada naczynia miksującego" 30 sekund/obr. 8Zeskrobać kopystką wanilię na dno naczynia "Blokada naczynia miksującego" i powtórzyć w zależności od pożądanego stopnia zmielenia.
- 2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, sól i cukier.
- 3. Podgrzać 3min/80°C/ "Obroty wsteczne" /obr 4 z założoną miarką. Wlać sos do miseczki, podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
Można podgrzewać bez miarki aby sos był nieco gęstszy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dobry, ale rzeczywiście brakuje zagęstnika - czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej załatwia sprawę. Polecam do deserów
bardzo dobry dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej żeby był gęstszy