Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
Składniki
Sos słodko - kwaśny (chilli)
- 5 ząbki ząbek czosnku
- 7 małe kawałki papryczek ancho chili
- 340 g cukru
- 750 g woda
- 80g g octu
- 1-2 łyżki maka ziemniaczana
- 80g g woda, do zagęszczenia sosu- rozrobić w oddzielnym naczyniu i wlać
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Papryczkę chilli miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnku"Blokada naczynia miksującego" "Obroty wsteczne" obr.4
- wlać wodę "Blokada naczynia miksującego" , wlać ocet, wsypać cukier. Gotować"Mieszanie" obr.1,
110 °C, 30min. Nie zakładamy miarki woda musi odparować. - 1-2 łyżeczki rozrobionej mąki ziemniaczanej z wodą w oddzielnym naczyniu wlać do "Blokada naczynia miksującego" i gotować przez 1min.
sos słodko - kwaśny (chilli)
Porady
Zagęścić sos na samym końcu 1 min. przed końcem gotowania.
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w oddzielnym naczyniu z wodą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
"Blokada naczynia miksującego"
Zrobiłam z 2 papryczek i był bardz dobry ,następnym razem dam trochę mniej cukru.Warto zrobić,polecam.
Weronika84: Ja używam do sajgonek, ryżu smażonego z kurczakiem pychota )
Jaki dodajecie ocet?
Weronika84:
Do Nuggets, grillowanych krewetek, ogòlnie do kurczaka. Obojętnie czy grillowany czy poieczony. I do chińskich rolek.
Rakuś12: do czego używasz tego sosu?
Robię też ten sos ale dodaje świeży imbir , cytrynę zamiast octu i mniej cukru.
Super. Tylko trochę za ostry, następnym razem dam mniej papryczek Ale konsystencja super!