Składniki
Sos chili
- 100 g papryczki chili ostre
- 100 g octu ryżowego lub jabłkowego
- 150 g wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 centymetry imbiru obranego
- 3 łyżki cukru nierafinowego
- 1 łyżeczki soli bez jodu
- 2 łyżeczki mąki ziemnaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1- papryczki chili przekroić wzdłuż i wybrac peski niezbyt dokładnie, odciać ogonki
2- ustawić "Blokada naczynia miksującego" na obroty 7 i wrzucać po kolei obrany czosnek, imbir w plasterkach, papryczki chili
3- dodać wodę, ocet, cukier, sól i gotować 5min/100st/obr1
4- dodać makę ziemniaczana, wymieszać 5sek/obr6 i gotować 1min/100st/obr1
5- sos przelać do wyparzonej butelki i przechowywać w lodówce
Sos chili
Porady
Przy obieraniu papryczek chili dobrze jest założyć rękawiczki aby uniknać podrażnienie skóry palców.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis! Lubię słodko-ostre chili więc dodałam jeszcze 2 łyżki cukru (razem 5 ). Sos wyszedł niesamowity zdecydowanie polecam!
Sos podobny w smaku do chili tao tao
Bardzo fajny pomysł. Śmiało można wykorzystac do zaostrzenia smaku np. zupy pomodorowej lub paprykowej
Timcia
Are you sure to delete this comment ?