Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Pasztecik prawie podlaski
- 4 duże udka z kurczaka bez skóry
- 200 gramów watróbki drobiowej
- 2 duże cebule, ząbek czosnku
- 2-3 marchewki i inne warzywa do rosołu
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szczypta oregano
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Z udek i warzyw ugotować tradycyjny rosół, wywar wykorzystac do wykonania dowolnej zupy.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć dwie na pół przekrojone cebule i czosnek. Miksować 5 s obr 5, dodać masło, dusić 2-3 minuty 120 stopni obr. 2.
Dodać oczyszczoną z błonek wąrtróbkę, dusić kolejne 4 minuty/120 stopni/obr 2.
Wyłączyć temperaturę, ustawić czas 0,5 min zwiększając obroty do 10 zmiksować, zawartość przełożyć do większej miski
Wyjąć ugotowane w rosole warzywa (marchewka, seler, pietruszka) zmiksować, zwiększając obroty do 10, przełożyć do miski z wątróbką.
Obrać udka z kości i tak samo zmiksować na gładką masę zwiększając obroty do 10. Można podlać rosołem (ok 1 szklanki nie więcej) zawartośc przełozyć do miski, przyprawić wg własnego uznania. Masę dokładnie wymieszać, Powinna mieć knsystencję gęstej pasty.
Pasztecik idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, nie jest tłusty więc z powodzeniem można polecić go dzieciom. Z podanych składników wychodzi ok kilograma pasztetu. Zawsze wkładam go do małych słoiczków takich po musztardzie lub koncentracie pomidorowym i wekuję.
Jesli nie lubisz wątróbki nie dawaj jej ale myślę, że ta ilośc nie jest bardzo wyczuwalna.
Pasztecik prawie podlaski
Porady
Pasztecik ma jasny kolor, jest lekki i naprawdę smaczny...
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Całe ćwiartki
Udka czyli same palki czy takie cale cwiartki ?
Przepyszny pasztecik -polecam.
Ciekawy przepis, wypróbuję dla moich wnuczek
Are you sure to delete this comment ?