Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 10/03/17
zmieniono dnia: 10/03/17
Składniki
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i bazylią
- 100 g czerwonej soczewicy (ugotować i ostudzić)*
- 10 suszonych pomidorów
- kilka dużych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki blendujemy przez 20s zwiększając stopniowo obroty od 3 do 7.
Porady
*jeśli checie ugotować soczewicę w TM to wsypujemy ją do koszyczka, wlewamy wodę ponad poziom soczewicy i gotujemy (20min/100st.C/obr.3), a nastęnie dokładnie odcedzamy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
It looks strange and unique. However, I think I can try new dishes to make the meal more special. It's great if you enjoy donkey kong after this meal.
Super przepis , często do niego wracam
200g soczewicy
5 pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku
Bazylia suszona
Pół limonki
Sól, ostra papryka
Olej z pomidorów
Woda do rozrzedzenia
pauliskaOs: uzywam z zalewy, suche trzeba zawsze wcześniej namoczyć
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
ejenajej: jeśli były wyczuwalne grudki soczewicy to była ona za krótko gotowana czasem ten sam produkt, ten sam czas gotowania a nieco ianczej się zachowuje i trzeba wtedy dostosowac pozostałe proporcje.
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
Dałam suszone pomidory z oleju, a moja pasta i tak wyszła dość sucha, poza tym nie chciała się dać zupełnie zblendowac- przy wyzszych obrotach leciało wszystko na ścianki. Mimo kilku prob i dodania kilku lyzeczek oleju i tak wyczuwa sie "ziarna" soczewicy, czosnek momentami w dosc dużych kawałkach. Spodziewałam się gładkiej pasty, może trzeba bylo zostawić ciut wody z gotowania?
Fajny smak, dałam pomidory suszone nie z zalewy i wydawało się troszeczkę za suche więc dodałam jeszcze trochę oliwy.
Czy w podanym przepisie należy użyć pomidorów ze słoiczka (z oleju) czy jednak suchych 😜?
PYCHA! Zrobiła furorę na imprezce
smaczna dzisiaj wyprobowana doskonale smarowidlo do pieczywa...i zdrowe
Bardzo dobra
Are you sure to delete this comment ?