- TM 31
Składniki
- 50 gramów brandy
- 1 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 ząbka czosnku
- kilka listek szałwii
- 1 jabłko
- 2 szalotki
- 300 gramów masła
- 400 gramów watróbki drobiowej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wątróbkę na kilka godzin zalewam mlekiem, żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie trzeba dokładnie opłukać i oczyścić z włókien.
Na oliwie podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek, następnie dodać pokrojone w kostkę jabłuszko i poddusić, aż będzie miękkie. Przełożyć je do miski blendera.
Na patelnię rzucam wątróbkę z listkami szałwii. Trzeba podsmażyć z każdej strony tak, aby środek pozostał różowy. Smażymy około 3-4 minut. Na końcu dodajemy brandy i dusimy jeszcze jedną minutkę. Dodajemy połowę masła i miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do słoiczka. Można ozdobić kładąc na wierzch listki szałwii.
Drugą połowę masła klarujemy – wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż całe się rozpuści. Następnie trzeba przepuścić ze 2-3 razy przez gazę, tak aby zebrać cały biały tłuszcz, który wyrzucamy. Powinno pozostać nam żółciutkie masełko, którym polewamy parfait. Wkładamy do lodówki aby zastygło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszny dla smakoszy najlepszy. Jest kilka wersji ale nie równają się do tego
Dorisdoris:dokładnie. Też to zauważyłam. A szkoda
Pyszny pasztet , użyłam masła klarowanego , następnym razem zrbię na smalcu gęsim , pominęłam szałwie bo nie miałam
Przepis bardzo ciekawy, ale nie widzę tu wykorzystania TM