- TM 31
Składniki
majonez
- 500 gramów olej slonecznikowy
- 2 jaja kurze
- 1 łyżeczki sól, drobna
- 40 gramów ocet jabłkowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do garnka wlozyc sòl i ocet: 3 min 100° obr 1. Dodac jaja, doprowadzic do obr 5. Dodac olej, wlewajac go bezposrednio na pokrywke ( sam splynie przez kanaliki miarki ) i ustawic obr 8 40sec. Majonez jest gotowy.
Porady
Gotowy majonez przelozyc od razu do naczynia, by sie dalej nie gotowal. Przechowywac w lodòwce, nawet przez kilka dni, w zamknietym pojemniku.
Swietnie nadaje sie do salatek i... przywraca do blasku garnek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypròbuj Broniu i daj znac Widze, ze nie wszystkim wychodzi, niestety... :O Milego dnia
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
jak bede miała chwile do wyprubuje nie robilam jeszcze
Przykro mi ale mi nie wyszedł, stosowalam wszystkie wskazowki, zastanawiam sie czy nie należałoby odczekać az jajko z octem ostygnie i wtedy dolewać olej i miksować
Przykro mi Nie mam pojecia dlaczego, w takim razie... Mnie wychodzi zawsze.... Nie wiem , jak pomòc...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Mnie niestety tez nie wyszedl
Ps. temperatury, nastawionej jedynie na poczatku na 100°, wiecej nie ruszasz; niech sobie schodzi sama, jak chce, to nas nie interesuje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Elu, przygotuj sobie jaja, tak jak zrobilas; przygotuj sobie olej - odwazony, na boku. Gotowalas sòl i ocet, ok. Nie na obr 1-2; na obr 1!!! Po 3min. wylaczysz, wezmiesz jaja, ponownie wlaczysz- na obr 1!!!; jaja wrzucone- ok; teraz powoli dojdz do obr 5. Nie patrz na czas, jaja sie musza wmieszac. To trwa zreszta chwile, bo jak doszlac do obr 5, bierzesz naczynie z uszykowanym olejem, zaczynasz lac olej na przykrywke, a druga reka nastawiasz na obr 8!!! Olej splywa ok 40 sek. przy obr 8 i tutaj musisz patrzec na czas. Jedna reka podwyzsza obroty do 8, druga wlewa olej, po uplywie 40 (ew. 45sek), wylaczasz. Koniec. Przekladasz do sloiczka, miseczki, czy gdzie chcesz Moze teraz troche jasniej to ci opisalam.
* ocet i sòl- obr 1 ; 3min
* wrzucasz jaja- obr 1 ; bez czasu
* mieszasz jaja z octem i sola- obr 5 - powoli ; bez czasu
* wlewasz olej- jednoczesnie podkrecasz do obr 8 i wlewasz olej ; czas 40sek
Daj mi znac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veronica we wskazówce napisałaś:
Gotowy majonez przelozyc od razu do naczynia, by sie dalej nie gotowal. a jak on się miał dalej gotować, skoro jak go wylewałam z naczynia to miał temp. ok 40*C ???Czy tu zrobiłam jakiś błąd? Może wrzucić zawartość tego słoja jeszcze raz do naczynia i pogotować trochę w 100*C na wyższych obrotach? Czekam na Twoje rady i pozdrawiam. Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Już opowiadam jak ja to „cudo” robiłam:
1.odważyłam 40 g octu jabłkowego
2.ustawiłam temp. Na 100*C, czas 3 minuty i włączyłam na obr 1-2
3.gdy usłyszałam charakterystyczny dźwięk TM dodałam przez otwór w pokrywie 2 jajka (wcześniej wbite na miseczkę). Noże cały czas pracowały na obr.2 (temperatura spadła do 80*C)
4.otwór w pokrywie zakryłam miarką, ”podkręciłam” obroty do 5 i powoli lałam olej (słonecznikowy) na pokrywę. To trwało ok 3 minut (temperatura spadła do 50*C)
5.ustawiłam czas na 45 sek i obr na 8.
6.odkryłam pokrywę, jęknęłam na widok zawartości; zaczęłam gorączkowo „główkować” co zrobić
7.na noże założyłam motylek i próbowałam „po staremu” emulgować to „coś” całe 5 minut!
8. zajrzałam, jęk był dłuższy i głośniejszy
9.przelałam do słoja, wystawilam na balkon, żeby się schłodziło.
10. po godzinie było schłodzone i rozwarstwione na olej u góry i resztę na dole...
To już cała historia. Teraz słój stoi w lodówce i czeka na dobre rady.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
jak zjemy ten, spróbuję z innego oleju
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?