thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

majonez

  • 500 gramów olej slonecznikowy
  • 2 jaja kurze
  • 1 łyżeczki sól, drobna
  • 40 gramów ocet jabłkowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do garnka wlozyc sòl i ocet:  3 min  100°  obr 1.     Dodac jaja,  doprowadzic do obr 5.    Dodac olej, wlewajac go bezposrednio na pokrywke ( sam splynie przez kanaliki miarki ) i ustawic obr 8  40sec. Majonez jest gotowy.

Porady

 Gotowy majonez przelozyc od razu do naczynia, by sie dalej nie gotowal.   Przechowywac w lodòwce, nawet przez kilka dni, w zamknietym pojemniku.

Swietnie nadaje sie do salatek i... przywraca do blasku garnektmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

majonez anty- salmonella

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 31, 2013 at 09:30

    Wypròbuj Broniu i daj znac Big Smile  Widze, ze nie wszystkim wychodzi, niestety... :O  Milego dnia Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 30, 2013 at 19:25

    jak bede miała chwile do wyprubuje nie robilam jeszcze

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • grudnia 22, 2012 at 19:56

    Przykro mi ale mi nie wyszedł, stosowalam wszystkie wskazowki, zastanawiam sie czy nie należałoby odczekać az jajko z octem ostygnie i wtedy dolewać olej i miksować

  • sierpnia 8, 2012 at 00:41

    Przykro mitmrc_emoticons.(  Nie mam pojecia dlaczego, w takim razie... Mnie wychodzi zawsze.... Nie wiem , jak pomòc...

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 4, 2012 at 13:01

    Mnie niestety tez nie wyszedl tmrc_emoticons.(

  • kwietnia 17, 2012 at 14:28

    Ps. temperatury, nastawionej jedynie na poczatku na 100°, wiecej nie ruszasz; niech sobie schodzi sama, jak chce, to nas nie interesujetmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 17, 2012 at 14:25

    Elu, przygotuj sobie jaja, tak jak zrobilas; przygotuj sobie olej - odwazony, na boku. Gotowalas sòl i ocet, ok. Nie na obr 1-2; na obr 1!!! Po 3min. wylaczysz, wezmiesz jaja, ponownie wlaczysz- na obr 1!!!; jaja wrzucone- ok; teraz powoli dojdz do obr 5. Nie patrz na czas, jaja sie musza wmieszac. To trwa zreszta chwile, bo jak doszlac do obr 5, bierzesz naczynie z uszykowanym olejem, zaczynasz lac olej na przykrywke, a druga reka nastawiasz na obr 8!!! Olej splywa ok 40 sek. przy obr 8 i tutaj musisz patrzec na czas. Jedna reka podwyzsza obroty do 8, druga wlewa olej, po uplywie 40 (ew. 45sek), wylaczasz. Koniec. Przekladasz do sloiczka, miseczki, czy gdzie chcesztmrc_emoticons.)  Moze teraz troche jasniej to ci opisalam.


    * ocet i sòl- obr 1 ; 3min


    * wrzucasz jaja- obr 1 ; bez czasu


    * mieszasz jaja z octem i sola- obr 5 - powoli ; bez czasu


    * wlewasz olej- jednoczesnie podkrecasz do obr 8 i wlewasz olej ; czas 40sek 


    Daj mi znactmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 16, 2012 at 23:41

    Veronica we wskazówce napisałaś:

    Gotowy majonez przelozyc od razu do naczynia, by sie dalej nie gotowal.   a jak on się miał dalej gotować, skoro jak go wylewałam z naczynia to miał temp. ok 40*C ???Czy tu zrobiłam jakiś błąd? Może wrzucić zawartość tego słoja jeszcze raz do naczynia i pogotować trochę w 100*C na wyższych obrotach? Czekam na Twoje rady i pozdrawiam. Ela

     

     

     

     

     

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 16, 2012 at 23:36

    Już opowiadam jak ja to „cudo” robiłam:

    1.odważyłam 40 g octu jabłkowego

    2.ustawiłam temp. Na 100*C, czas 3 minuty i włączyłam na obr 1-2

    3.gdy usłyszałam charakterystyczny dźwięk TM dodałam przez otwór w pokrywie 2 jajka (wcześniej wbite na miseczkę). Noże cały czas pracowały na obr.2 (temperatura spadła do 80*C)

    4.otwór w pokrywie zakryłam miarką, ”podkręciłam” obroty do 5 i powoli lałam olej (słonecznikowy) na pokrywę. To trwało ok 3 minut (temperatura spadła do 50*C)

    5.ustawiłam czas na 45 sek i obr na 8.

    6.odkryłam pokrywę, jęknęłam na widok zawartości; zaczęłam gorączkowo „główkować” co zrobić  tmrc_emoticons.(

    7.na noże założyłam motylek i próbowałam „po staremu” emulgować to „coś” całe 5 minut! 

    8. zajrzałam, jęk był dłuższy i głośniejszy  tmrc_emoticons.((

    9.przelałam do słoja, wystawilam na balkon, żeby się schłodziło.

    10. po godzinie było schłodzone i rozwarstwione na olej u góry i resztę na dole...  tmrc_emoticons.J)

    To już cała historia. Teraz słój stoi w lodówce i czeka na dobre rady.  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 16, 2012 at 19:39

    jak zjemy ten, spróbuję z innego oleju tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

Are you sure to delete this comment ?