- TM 5
Składniki
ser gorngonzola, liście szpinaku, śmietana kremówka 36% UHT, masło, przyprawa uniwersalna wykonana w TM, sól pieprz
- 200 gramów ser gorgonzola, łagodny lub pikantny
- 400 gramów liście szpinaku, świeże lub mrożone
- 500 gramów śmietana kremówka 36%
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty przyprawy uniwersalnej TM
- 1 szczypty soli i pieprzu do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego włożyć ser gorngonzola łagodny lub pikantny wedle uznania, rozdrobnić 4s/obr.8. Ser zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2.Do naczynia miksującego wlać śmietanę kremówkę 36% UHT, dodać przyprawę uniwersalną, masło, sól, pieprz, wymieszać 3s./obr.3, następnie gotować 5min./100 C/obr.2.
3.Dodać liście szpinaku, gotować 10min./100 C/ /obr.2.
Kremowy sos z gorngonzoli ze szpinakiem
Porady
Podawać w koszyczkach upieczonych z ciasta francuskiego lub jako sos do mięsa i makaronu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
brakuje info ile tego masła dać
Waciak
Szkoda, że nie ma zdjecia, ale sos bardzo smaczny
Are you sure to delete this comment ?