Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 240 g cukru
- skórka , z 2 organicznych cytryn
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka (ok. 60 g/ szt.)
- 150 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego z organicznych cytryn
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr 10.
- Dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić 20s/obr.10.
- Dodać masło, jajka i sok z cytryny, podgrzać 20min/90°C/obr. 2, bez miarki.
- Założyć miarkę, wymieszać 25 s/obr. 6. Przelać do dwóch słoików typu twist wypłukanych w gorącej wodzie i natychmiast zakręcić. Przed włożeniem do lodówki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr 10.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Mam pytanie - czy ten krem nadaje się do przełożenia ciast jako masa/krem?
Wygląda świetnie. Muszę spróbować.
Rewelacja
rudoslawa
Pycha ale następnym razem dam mniej cukru bo trochę za słodkie.
Bardzo dobry.
Mocno cytrynowy, świetny dodatek do kremów z mascarpone oraz lodów. Thermomix niezwykle upraszcza przygotowanie lemon curdu... Wyrzucam z pamięci, ile wcześniej omieszałam się ręcznie na parze jajek do curdu.
Następnym razem spróbuję zrobić z motylkiem i w ten sam sposób przerobić mój stary przepis, bo wydaje mi się, że tamtem wychodził odrobinę gęstszy.