Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Składniki:
- 1 opakowania cukru żelującego 3:1, 40 g
- 350 g cukru
- 1000 g moreli, umytych i wypestkowanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć owoce, zmiksować 8 sekund/obroty 6.
2. Dosać cukier i cukier żelujący, gotować 15 minut/100 stopni C /obroty 3.
3. Przelać do wygotowanych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
4. Pasteryzować 30 minut na wolnym ogniu. Odstawić do spiżarni.
Sposób przygotowania:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super dżemik-ja też nie pasteryzuję
Pasteryzowanie, które opisujesz w pkt.4 jest zbyteczne. Wystarczy odwrócenie słoiczka. Chyba , że rozdzielasz w czasie przełożenie dżemu do słoiczka i dżem ma już niską temperaturę. Ja nigdy dodatkowo nie pasteryzuję i dżemy stoją po kilka lat.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Oczywiście. Tak właśnie robiłam.
Czy morele można miksować ze skórką?