Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 600 g śliwek, przekrojonych na połówki, bez pestek
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
- Dodać cukier, gotować 20 min/100°C/obr. 2.
- Zmiksować 20 s/obr. 7-8. Przelać do dwóch wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Przed włożeniem do lodówki pozostawic do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Trafiłam chyba na bardzo słodkie śliwki ( węgierki, małe, słodziutkie), bo pierwsza porcja wydała mi się bardzo słodka. Zmniejszyłam ilość cukru, ale być może to rzecz smaku .....
Przepis prosty i dobry Polecam
trysil: gotowałam 28 mim varoma. Wyszły pyszne, gęste powidła. Tylko niestety malutko - 1 słoiczek 250 ml
Robiłam 20 min wg przepisu, potem jeszcze 8 min z Varoma, zjadłam pół słoiczka gorącego...
28 minut na Varomie wychodza bardziej powidła niz dzem, wiec zalezy kto co lubi Polecam tez opcje z gorzka czekolada
Do gotowania proponuję założyć koszyczek, aby dżem nie chlapał na zewnątrz. Wówczas można dodać nieco więcej śliwek.
Warto również pogotować przez 28 min/Varoma, a dżem będzie gęstszy, ale będzie go mniej.
Are you sure to delete this comment ?