Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
1
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 12/03/16
zmieniono dnia: 12/03/16
Składniki
ADŻYKA
- 1000 g pomidory
- 300 g jabłka kwaśne, bez pestek
- 300 g marchewka
- 300 g papryka slodka, czerwona
- 100 g czosnku, obrane, posiekane drobno
- 1 strąków papryka ostra, czerwona
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 25 g ocet jabłkowy, może być inny
- 50 g olej, lub oliwa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Przemielić na drobne kawałki (dobrze zmielone ale nie papka ) w naczyniu
[TM – 10-12 sec / obr 4,5-5 ]
- Pomidory
- Jabłka
- Marchew
- Papryka słodka czerwona
- 2. Gotować wszystko tak aby odparować sok z warzyw.
[ TM – 45-50 min / 100 C / odwrócone obr max 2, przykryć koszyczkiem aby nie bryzgało ]
- 3. Dodać :
- Cukier
- Sół – (na smak – doprawić i wyczuć przed wrzuceniem czosnku)
- Czosnek drobno posiekany – 4 ząbki
- Papryczka ostra drobno posiekana (1 papryczka)
- 4. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia (lekko krótko podgotować ) i wyłączyć.
[TM - 5 sec / obr 4 + gotować 1-2 min na odwróconych obrotach max 2 , przykryte koszyczkiem aby nie bryzgało]
- 5. Dodać olej/oliwę i ocet, zamieszać i zostawić aż wystygnie
- 6. W lodówce przetrzymywać w zamkniętych słoikach / pojemnikach przewróconych dnem do góry. Można konserwować w słoikach.
- 7. Opcje dodatkowe :
- trochę kuminu tartego
- trochę ziaren kolendry tartych
- orzechy włoskie średnio drobno posiekane
- do wystygniętej adżyki dodać posiekana zieleń (ukrop / pietruszka)
- poziom ostrości można dodać poprzez extra czarny pieprz, dodatkową papryczką ostrą, dodatkowym czosnkiem (można dodawać już do gotowej adżyki)
ADŻYKA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
czy ten sos powinien wyjść podobny w konsystencji do chilli sos,kupowany w sklepie w butelce i czy powinien być podawany do mies i serów?
a do czego podawać?
Pyszny i cudny. Gorąco polecam!!!
Are you sure to delete this comment ?